Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja (CROSBI ID 710979)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Moslavac, Tihomir ; Vuković, Danijela ; Čorbo Selma ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Popović, Kristina Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“ / Jukić, A. (ur.). Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 245-255

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Vuković, Danijela ; Čorbo Selma ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Popović, Kristina

hrvatski

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja

Jedan od glavnih problema tijekom proizvodnje, primjene i prerade jestivih ulja je oksidacija lipida, ona uzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnih antioksidansa ekstrakta ružmarina Oxy’Less CS (0, 1 %) i ekstrakta zelenog čaja (0, 1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i ostalih biljnih ulja (50:50). Za ispitivanje oksidacijske stabilnosti korištene su sljedeće vrste biljnih ulja: sezamovo ulje, ulje od kikirikija, orahovo ulje, bademovo ulje, repičino ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Određivanje oksidacijske stabilnosti smjese ulja i utjecaj antioksidansa provedeno je Schaal oven testom (63 °C). Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Dodatak sezamovog ulja (50 %) u druga ispitivana biljna ulja, dovodi do porasta stabilnosti smjese ulja prema oksidacijskoj degradaciji. Prirodni antioksidansi ekstrakt ružmarin OxyLess.CS i ekstrakt zelenog čaja uspješnije štite smjesu ulja od oksidacijske razgradnje u odnosu na dodatak sintetskog antioksidansa propil galata.

biljno ulje ; oksidacijska stabilnost ; ekstrakt ružmarina ; ekstrakt zelenog čaja ; propil galat

nije evidentirano

engleski

Influence of antioxidants on the oxidative stability of the mixture of sesame oil and vegetable oil

nije evidentirano

vegetable oil ; oxidative stability ; rosemary extract ; green tea extract ; propyl gallate

nije evidentirano

Podaci o prilogu

245-255.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“

Jukić, A.

Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6894-51-2

Podaci o skupu

14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“

poster

13.09.2012-15.09.2012

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija