Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti (CROSBI ID 301278)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Cvijetić Stokanović, Milica ; Mutić, Jelena Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 400-410. doi: 10.31727/m.23.5.1

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Cvijetić Stokanović, Milica ; Mutić, Jelena

hrvatski

Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost pileće masti

Pileća mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa (ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, ekstrakt rtanjskog čaja, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, TBHQ (terc-butilhidrokinon), kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina) na promjenu oksidacijske stabilnosti pileće masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja masti pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju pileću mast, osim α-tokoferola i mješavine tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa najveću antioksidacijsku aktivnost u pilećoj masti ima ekstrakt ružmarina. Postigao je najveću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Ekstrakti zelenog čaja, rtanjskog čaja i kadulje imaju podjednaku razinu zaštite masti. Sintetski antioksidans TBHQ uspješno je povećao stabilnost pileće masti, a kofeinska kiselina i ružmarinska kiselina su manje efikasane.

pileća mast ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; Schaal Oven test

nije evidentirano

engleski

Effect of antioxidants on oxidative stability of chicken fat

nije evidentirano

chicken fat ; oxidative stability ; antioxidants ; Schaal Oven test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (5)

2021.

400-410

objavljeno

1332-0025

1848-8323

10.31727/m.23.5.1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice