Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog povrća (CROSBI ID 710784)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Grubišić, Sanja ; Lončarić, Petra ; Sapanjoš, Goran ; Kerovec, Darko ; Rebekić, Andrijana Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog povrća // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 14-15

Podaci o odgovornosti

Grubišić, Sanja ; Lončarić, Petra ; Sapanjoš, Goran ; Kerovec, Darko ; Rebekić, Andrijana

hrvatski

Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog povrća

Zeleno lisnato povrće bogato je vlaknima, klorofilom, vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Zbog visoke nutritivne vrijednosti često se koristi za pripremu svježih sokova u kojima se najčešće kombinira sa svježim voćem. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati bioraspoloživost Mg, Fe i Zn iz svježeg soka blitve, listova celera i kupusa te utvrditi kako dodatak limunovog soka utječe na bioraspoloživost navedenih elemenata. Bioraspoložive koncentracije utvrđene su u uzorcima nakon simulacije probave in vitro, a izmjerene su, kao i ukupne koncentracije, pomoću ICP-MS tehnike. Najviše ukupne koncentracije Mg (413, 45 ± 5, 41 mg kg-1) i Fe (27, 82 ± 0, 16 mg kg-1) utvrđene su u soku celera dok je najviša koncentracija Zn utvrđena u soku celera u koji je dodan limunov sok (4, 23 ± 0, 028 mg kg-1). Najniže koncentracije Mg (45, 64 ± 1, 85 mg kg-1), Fe (2, 27 ± 0, 067 mg kg-1) i Zn (1, 38 ± 0, 003 mg kg-1) utvrđene su u svježem soku kupusa. Dodatak limunovog soka značajno je povećao bioraspoloživost (%) Mg (t = 7, 27 ; p < 0, 01), Fe (t = 5, 55 ; p < 0, 01) i Zn (t = 12, 15 ; p < 0, 01) u soku od kupusa. U sokovima blitve i celera nije utvrđen utjecaj dodatka limuna na povećanje postotak bioraspoloživosti ispitivanih elemenata. Sokovi blitve, celera i kupusa se značajno razlikuju s obzirom na bioraspoloživost Mg, Fe i Zn, a najniža bioraspoloživost (%) sva tri elementa utvrđena je u soku celera. Općenito Mg ima najveću bioraspoloživost, dok je najniža bioraspoloživost utvrđena za Fe.

bioraspoloživost ; mikronutrijenti ; simulacija probave

nije evidentirano

engleski

Bioaccessibility of Mg, Fe and Zn in green leafy vegetable juice

nije evidentirano

bioavailability ; micronutrients ; simulation of digestion

nije evidentirano

Podaci o prilogu

14-15.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija)