Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog povrća (CROSBI ID 710784)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Grubišić, Sanja ; Lončarić, Petra ; Sapanjoš, Goran ; Kerovec, Darko ; Rebekić, Andrijana
hrvatski
Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog povrća
Zeleno lisnato povrće bogato je vlaknima, klorofilom, vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Zbog visoke nutritivne vrijednosti često se koristi za pripremu svježih sokova u kojima se najčešće kombinira sa svježim voćem. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati bioraspoloživost Mg, Fe i Zn iz svježeg soka blitve, listova celera i kupusa te utvrditi kako dodatak limunovog soka utječe na bioraspoloživost navedenih elemenata. Bioraspoložive koncentracije utvrđene su u uzorcima nakon simulacije probave in vitro, a izmjerene su, kao i ukupne koncentracije, pomoću ICP-MS tehnike. Najviše ukupne koncentracije Mg (413, 45 ± 5, 41 mg kg-1) i Fe (27, 82 ± 0, 16 mg kg-1) utvrđene su u soku celera dok je najviša koncentracija Zn utvrđena u soku celera u koji je dodan limunov sok (4, 23 ± 0, 028 mg kg-1). Najniže koncentracije Mg (45, 64 ± 1, 85 mg kg-1), Fe (2, 27 ± 0, 067 mg kg-1) i Zn (1, 38 ± 0, 003 mg kg-1) utvrđene su u svježem soku kupusa. Dodatak limunovog soka značajno je povećao bioraspoloživost (%) Mg (t = 7, 27 ; p < 0, 01), Fe (t = 5, 55 ; p < 0, 01) i Zn (t = 12, 15 ; p < 0, 01) u soku od kupusa. U sokovima blitve i celera nije utvrđen utjecaj dodatka limuna na povećanje postotak bioraspoloživosti ispitivanih elemenata. Sokovi blitve, celera i kupusa se značajno razlikuju s obzirom na bioraspoloživost Mg, Fe i Zn, a najniža bioraspoloživost (%) sva tri elementa utvrđena je u soku celera. Općenito Mg ima najveću bioraspoloživost, dok je najniža bioraspoloživost utvrđena za Fe.
bioraspoloživost ; mikronutrijenti ; simulacija probave
nije evidentirano
engleski
Bioaccessibility of Mg, Fe and Zn in green leafy vegetable juice
nije evidentirano
bioavailability ; micronutrients ; simulation of digestion
nije evidentirano
Podaci o prilogu
14-15.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska