Mikrobiološka kvaliteta meda na tržištu (CROSBI ID 710657)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Penava, Ariana ; Mindum, Anita ; Flanjak, Ivana ; Miličević, Borislav ; Obradović , Valentina ; Mrgan, Ana ; Marčetić, Helena
hrvatski
Mikrobiološka kvaliteta meda na tržištu
Iako se med, zbog kemijskog sastava (visok udio ugljikohidrata, nizak pH, prisutnost antimikrobnih komponenti), smatra namirnicom niskog rizika od mikrobiološke kontaminacije, u medu se ipak mogu detektirati mikroorganizmi koji mogu biti potencijalno opasni za zdravlje i/ili utjecati na kvalitetu meda. Svrha ovog rada je ispitati mikrobiološka svojstva 16 različitih uzoraka meda iz 9 različitih trgovačkih objekata sa područja grada Požege i odrediti prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija, kvasaca i plijesni, sulfitreducirajućih klostridija te bakterija porodice Enterbacteriaceae. Svi uzorci meda zadovoljili su mikrobiološke uvjete kvalitete, dok prisutnost patogenih bakterija nije detektirana. U dva uzorka meda utvrđena je prisutnost plijesni od 10 cfu/g, što se međutim uklapa u odredbe propisane zakonskom regulativom. Dobiveni rezultati pokazuju da je med u trgovačkim objektima sa požeškog područja glede mikrobiološke kvalitete zdravstveno ispravan.
med ; mikrobiološke analize ; mikrobiološka kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Microbiological quality of market honey
nije evidentirano
honey ; microbiological analysis ; microbiological quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
112-117.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla
2490-3159
Podaci o skupu
6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
predavanje
20.11.2021-21.11.2021
Sarajevo, Bosna i Hercegovina