Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Propolis - an ancient answer to the contemporary health problems (CROSBI ID 710653)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Šubarić, Domagoj ; Karnaš, Maja ; Antun Jozinović ; Rastija, Vesna Propolis - an ancient answer to the contemporary health problems // 6. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.). Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 54-54

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Domagoj ; Karnaš, Maja ; Antun Jozinović ; Rastija, Vesna

engleski

Propolis - an ancient answer to the contemporary health problems

The use of propolis in human nutrition dates back to ancient times primarily due to its antibacterial and antiviral properties. Chemical analysis of propolis samples revealed over 300 chemical compounds, the most important groups of which are flavonoids, terpenes and phenols. The chemical composition and properties of propolis significantly depend on the geographical and botanical origin, as well as on the type of bees that collect propolis. The research on Brazilian red and green propolis is constantly growing with the aim of discovering new pharmaceutical preparation that show great activity in antiviral processes. This paper presents an overview of available studies of application of propolis active components in the control and prevention of infectious viruses such as HIV, HSV and others.

propolis ; flavonoids ; terpenes ; phenols ; antiviral activity

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

54-54.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana

Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2490-3159

Podaci o skupu

6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

predavanje

20.11.2021-21.11.2021

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija