Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika (CROSBI ID 710636)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Flanjak, Ivana ; Bilić Rajs, Blanka ; Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Primorac, Ljiljana
hrvatski
Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika
Medljikovac je med koji pčele proizvode od sekreta živih dijelova biljaka (medne rose) i/ili izlučevina kukaca koji žive na živim dijelovima biljaka. Nekoliko stotina vrsta kukaca (lisne i štitaste uši, medeći cvrčak) skupljaju mednu rosu sa crnogoričnog ili bjelogoričnog drveća, djelomično ju prerađuju, a tako prerađenu mednu rosu pčele koriste kao izvor za proizvodnju medljikovca. U nekim specifičnim slučajevima pčele direktno sa drveća skupljaju mednu rosu koju prerađuju u ovu vrstu meda. U važećoj nacionalnoj zakonskoj regulativi, medljikovac se klasificira kao jedna vrsta meda koju karakterizira visoka električna provodnost, niži udio ukupnih ugljikohidrata te viši udio di-, tri- i oligosaharida u odnosu na cvjetni med. Iako su neke od karakteristika ujednačene kod svih medljikovaca, određene karakteristike uvelike se razlikuju s obzirom na izvor medljike te prisutnost i vrstu kukaca. Boja, okus, miris, sklonost kristalizaciji, specifična rotacija, profil mineralnih tvari, enzimska aktivnost, udio polifenola i antioksidativna aktivnost neke su od specifičnosti koje će se prezentirati. Pri tome će se naglasak staviti na lokalne vrste medljikovaca te ukazati na potrebu dopune zakonske regulative, a na temelju dostupne baze podataka i znanstvene literature.
medljikovac ; melisopalinološki spektar ; fizikalno-kemijske karakteristike ; senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Honyedew honeys: specificities and potential for defining the characteristics
nije evidentirano
honeydew honey ; melissopalynological spectrum ; physicochemical characteristics ; sensory attributes
nije evidentirano
Podaci o prilogu
29-29.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla
2490-3159
Podaci o skupu
6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
predavanje
20.11.2021-21.11.2021
Sarajevo, Bosna i Hercegovina