Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika (CROSBI ID 710636)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Flanjak, Ivana ; Bilić Rajs, Blanka ; Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Primorac, Ljiljana Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika // Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.). Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021. str. 29-29

Podaci o odgovornosti

Flanjak, Ivana ; Bilić Rajs, Blanka ; Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Primorac, Ljiljana

hrvatski

Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika

Medljikovac je med koji pčele proizvode od sekreta živih dijelova biljaka (medne rose) i/ili izlučevina kukaca koji žive na živim dijelovima biljaka. Nekoliko stotina vrsta kukaca (lisne i štitaste uši, medeći cvrčak) skupljaju mednu rosu sa crnogoričnog ili bjelogoričnog drveća, djelomično ju prerađuju, a tako prerađenu mednu rosu pčele koriste kao izvor za proizvodnju medljikovca. U nekim specifičnim slučajevima pčele direktno sa drveća skupljaju mednu rosu koju prerađuju u ovu vrstu meda. U važećoj nacionalnoj zakonskoj regulativi, medljikovac se klasificira kao jedna vrsta meda koju karakterizira visoka električna provodnost, niži udio ukupnih ugljikohidrata te viši udio di-, tri- i oligosaharida u odnosu na cvjetni med. Iako su neke od karakteristika ujednačene kod svih medljikovaca, određene karakteristike uvelike se razlikuju s obzirom na izvor medljike te prisutnost i vrstu kukaca. Boja, okus, miris, sklonost kristalizaciji, specifična rotacija, profil mineralnih tvari, enzimska aktivnost, udio polifenola i antioksidativna aktivnost neke su od specifičnosti koje će se prezentirati. Pri tome će se naglasak staviti na lokalne vrste medljikovaca te ukazati na potrebu dopune zakonske regulative, a na temelju dostupne baze podataka i znanstvene literature.

medljikovac ; melisopalinološki spektar ; fizikalno-kemijske karakteristike ; senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

Honyedew honeys: specificities and potential for defining the characteristics

nije evidentirano

honeydew honey ; melissopalynological spectrum ; physicochemical characteristics ; sensory attributes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

29-29.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI

Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana

Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla

2490-3159

Podaci o skupu

6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

predavanje

20.11.2021-21.11.2021

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija