Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću (CROSBI ID 301081)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje | međunarodna recenzija

Gvozdanović, Kristina ; Kušec, Goran ; Lončarić, Ružica ; Djurkin Kušec, Ivona ; Kralik, Igor ; Kristić, Jelena ; Jelić Milković, Sanja ; Škrtić, Zoran ; Kralik, Zlata Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 411-419

Podaci o odgovornosti

Gvozdanović, Kristina ; Kušec, Goran ; Lončarić, Ružica ; Djurkin Kušec, Ivona ; Kralik, Igor ; Kristić, Jelena ; Jelić Milković, Sanja ; Škrtić, Zoran ; Kralik, Zlata

hrvatski

Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću

Cilj istraživanja bio je ispitati mišljenje mladih potrošača (studenata) o učestalosti kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaju zamrzavanja mesa na njegovu kakvoća. Prikupljanje podataka je provedeno metodom ankete gdje je kao instrument korišten anketni upitnik. Anketni upitnik sastojao se od 15 pitanja. Dio pitanja se odnosio na demografske pokazatelje, a dio na učestalost kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaj zamrzavanja na njegovu kakvoću. Istraživanje je provedeno na uzorku od 156 studenata preddiplomskih i diplomskih studija s tri sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U anketi su sudjelovali ispitanici u dobi od 18 do 25 godina, a prosječna dob ispitanika bila je 21 godina. Od ukupnog broja ispitanika, 79 ih je bilo sa sela, dok je 77 bilo iz grada. Rezultati istraživanja pokazali su da mladi potrošači najčešće kupuju meso u supermarketima, i to prsa i batake sa zabatacima. Također, mladi ispitanici smatraju da zamrznuto meso nije sigurnije za upotrebu u odnosu na svježe te da zamrzavanje ima negativan utjecaj na kakvoću mesa. Nadalje, smatraju da zamrzavanje najviše utječe na promjenu mirisa i okusa mesa. Rezultati provedene ankete mogu poslužiti kao okvir za buduća istraživanja drugih grupa ispitanika (različite dobne skupine) o mišljenju da li zamrzavanje mesa ima utjecaj na njegovu kakvoću.

anketa ; potrošač ; kakvoća ; pileće meso ; zamrzavanje

nije evidentirano

engleski

Young consumers opinion on influence of freezing on chicken meat quality

nije evidentirano

questionnaire ; consumers ; quality ; chicken meat ; freezing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (5)

2021.

411-419

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Biotehnologija, Ekonomija, Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice