Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA (CROSBI ID 445318)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bekan, Monika PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA / Radonić, Ani (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Bekan, Monika

Radonić, Ani

hrvatski

PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA

Med je prirodno sladak proizvod kojeg proizvode pčele, iznimno važni mali kukci. Uz med, one proizvode i neke druge za ljude važne proizvode. Med je danas u najširoj primjeni u prehrani, a u povijesti se smatrao i važnim lijekom za veliki broj različitih infekcija. Za procjenu kvalitete meda jedno od važnijih svojstava je njegova aroma. Aroma je, općenito, kombinirana impresija okusa i mirisa. Za miris meda iznimno su važni hlapljivi spojevi. U ovom radu su izolirani hlapljivi spojevi meda kestena pomoću ultrazvučne ekstrakcije organskim otapalom (USE, engl. ultrasound-assisted extraction) te su dobiveni ekstrakti analizirani plinskom kromatografijom uz masenu spektrometriju kao metodu detekcije. Kvalitativno i kvantitativno najvažniji hlapljivi spojevi u ekstraktima meda kestena su derivati benzena. U tu skupinu spojeva spadaju glavni sastojci svih ekstrakata, p-aminoacetofenon i 2-feniloctena kiselina te 3-hidroksi-4-fenilbutan-2-on kao i benzil-alkohol, benzojeva kiselina i o-aminoacetofenon. Visoki udjeli 2-feniloctene kiseline i p-aminoacetofenona, kao i prisustvo o-aminoacetofenona, u ekstraktima meda kestena karakteristični su za taj med te se mogu smatrati markerima njegovog botaničkog porijekla.

med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija

nije evidentirano

engleski

VOLATILE COMPOUNDS PROFILE OF CHESTNUT HONEY

nije evidentirano

chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic-assisted extraction, gas chromatography-mass spectrometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

27.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija