Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj visoke temperature na biodostupnost polifenolnih spojeva i antioksidacijski potencijal klica brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.) (CROSBI ID 445290)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kolomaz, Mihael Utjecaj visoke temperature na biodostupnost polifenolnih spojeva i antioksidacijski potencijal klica brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.) / Šola, Ivana (mentor); Vujčić Bok, Valerija (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2021

Podaci o odgovornosti

Kolomaz, Mihael

Šola, Ivana

Vujčić Bok, Valerija

hrvatski

Utjecaj visoke temperature na biodostupnost polifenolnih spojeva i antioksidacijski potencijal klica brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.)

Biljke se toplinskom stresu prilagođavaju promjenama u vlastitom kemijskom sastavu. Kupusnjače su zastupljene u prehrani ljudi i životinja, stoga je važno kako će visoka temperatura (VT) utjecati na njihovu nutritivnu vrijednost. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj VT (38°C) na biodostupnost različitih skupina i pojedinačnih polifenolnih spojeva u klicama brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.) prije i tijekom simulirane ljudske probave in vitro, kao i na njihov antioksidacijski potencijal, kako bi se utvrdio stupanj stabilnosti/podložnosti navedenih parametara prema VT. Spektrofotometrijski je određen udio različitih skupina spojeva, a metodom HPLC razdvojeni su, identificirani i kvantificirani metaboliti: L-askorbinska, galna, benzojeva, kavena, p-kumarinska, ferulična i sinapinska kiselina te tilirozid, kempferol i kvercetin. Antioksidacijski potencijal određen je metodama ABTS, DPPH i FRAP. VT značajno je povećala biodostupnost ukupnih flavonola i hidroksicimetnih kiselina klica brokule. Jedini spoj čija se koncentracija razlikovala u izvornom ekstraktu između pokusnih skupina je ferulična kiselina, kojoj se koncentracija pri VT snizila, pa bi je se moglo razmotriti kao biomarker VT okoliša. Što se tiče probave, biodostupnost benzojeve kiseline je veća, a kavene manja iz klica uzgojenih pri VT tijekom svih faza probave. Biodostupnost kvercetina u fazama usta i želuca bila je viša kod klica uzgajanih pri VT. VT je smanjila ili nije utjecala na antioksidacijski potencijal klica brokule u izvornom ekstraktu i nakon probave in vitro.

klimatske promjene ; kupusnjače ; HPLC ; flavonoidi ; fenolne kiseline ; probava in vitro ; vitamin C

nije evidentirano

engleski

Influence of high temperature on bioavailability of polyphenolic compounds and antioxidant potential of broccoli seedlings (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.)

nije evidentirano

climate change ; Brassicaceae ; plant metabolites ; HPLC ; flavonoids ; phenolic acids ; vitamin C

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

11.11.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija

Poveznice