Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko (CROSBI ID 300781)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Končurat, Ana ; Kozačinski, Lidija ; Bilandžić, Nina ; Sukalić, Tomislav ; Cvetnić, Željko Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko // Veterinarska stanica, 53 (2022), 2; 201-212. doi: 10.46419/vs.53.2.10

Podaci o odgovornosti

Končurat, Ana ; Kozačinski, Lidija ; Bilandžić, Nina ; Sukalić, Tomislav ; Cvetnić, Željko

hrvatski

Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko

Zadnjih se desetljeća kobilje mlijeko istražuje kao funkcionalna i ljekovita hrana. Sastav kobiljeg, humanog i kravljeg mlijeka znatno se razlikuje, a varira i o genetskim, fiziološkim i prehrambenim čimbenicima, kao i o uvjetima okoliša. Uspoređujući ga s humanim i kravljim mlijekom, kobilje mlijeko ima nižu energetsku vrijednost i niže vrijednosti masti. Sadržaj proteina sirutke i kazeina u kobiljem mlijeku sličan je onom u humanom za prehranu ljudi i čini ga pogodnijim od kravljega. Kobilje i humano mlijeko formiraju precipitat koji je lakše probavljiv od koaguluma kravljeg mlijeka. Vanjska membrana masnih globula, kao i raspodjela di- i tri- glicerida iz kobiljeg i humanog mlijeka su slične. Postotak nezasićenih masnih kiselina u kobiljem i humanom mlijeku veći je nego u kravljem mlijeku, a najveći dio otpada na polinezasićene masne kiseline sa srednjim i većim brojem ugljikovih atoma. Kobilje mlijeko zauzima sve više prostora u nutricionizmu zbog svojih specifičnih kemijskih i nutritivnih karakteristika.

kobilje mlijeko ; proteini ; masti ; usporedba

nije evidentirano

engleski

Nutritional specificity of protein and fat in mare milk compared to human and cow milk

nije evidentirano

mare milk ; proteins ; fats ; comparison

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53 (2)

2022.

201-212

objavljeno

0350-7149

10.46419/vs.53.2.10

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Veterinarska medicina

Poveznice
Indeksiranost