Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom (CROSBI ID 445166)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Piščević, Martina
Velić, Natalija
hrvatski
Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom
Fermentacije su jedan od najstarijih i najekonomičnijih načina proizvodnje i čuvanja hrane. Raznovrsnost fermentiranih proizvoda koji se širom svijeta svakodnevno proizvode i konzumiraju, uključujući alkoholna i bezalkoholna pića, kruh, fermentirano meso, ribu, povrće, mliječne proizvode i začine, govore u prilog važnosti fermentacija u životu ljudi. U užem smislu fermentacije se opisuju kao anerobni procesi kojima se dobiva energija, pri čemu su najpoznatiji primjeri alkoholna fermentacija i mliječno-kisela fermentacija. U proizvodnji hrane, pojam „fermentacije“ koristi se u širem smislu za sve biološke procese (odnosno procese koje provode mikroorganizmi) koji rezultiraju odgovarajućom, željenom modifikacijom polazne sirovine. Najpoznatija pića dobivena fermentacijom uključuju alkoholna pića vino i pivo, ali osim njih postoji i cijeli niz bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom sirovina na bazi mlijeka i žitarica. Često se radi o tradicionalnim napitcima, karakterističnima za određena geografska područja ili etničke skupine. Cilj rada je dati pregled najpoznatijih alkoholnih i bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom.
alkoholna fermentacija ; mliječno-kisela fermentacija ; fermentirana pića
nije evidentirano
engleski
Fermented Alcoholic and Non-Alcoholic Beverages
nije evidentirano
alcoholic fermentation ; lactic acid fermentation ; fermented beverages
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
22.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek