Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom (CROSBI ID 445166)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Piščević, Martina Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom / Velić, Natalija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Piščević, Martina

Velić, Natalija

hrvatski

Alkoholna i bezalkoholna pića dobivena fermentacijom

Fermentacije su jedan od najstarijih i najekonomičnijih načina proizvodnje i čuvanja hrane. Raznovrsnost fermentiranih proizvoda koji se širom svijeta svakodnevno proizvode i konzumiraju, uključujući alkoholna i bezalkoholna pića, kruh, fermentirano meso, ribu, povrće, mliječne proizvode i začine, govore u prilog važnosti fermentacija u životu ljudi. U užem smislu fermentacije se opisuju kao anerobni procesi kojima se dobiva energija, pri čemu su najpoznatiji primjeri alkoholna fermentacija i mliječno-kisela fermentacija. U proizvodnji hrane, pojam „fermentacije“ koristi se u širem smislu za sve biološke procese (odnosno procese koje provode mikroorganizmi) koji rezultiraju odgovarajućom, željenom modifikacijom polazne sirovine. Najpoznatija pića dobivena fermentacijom uključuju alkoholna pića vino i pivo, ali osim njih postoji i cijeli niz bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom sirovina na bazi mlijeka i žitarica. Često se radi o tradicionalnim napitcima, karakterističnima za određena geografska područja ili etničke skupine. Cilj rada je dati pregled najpoznatijih alkoholnih i bezalkoholnih pića dobivenih fermentacijom.

alkoholna fermentacija ; mliječno-kisela fermentacija ; fermentirana pića

nije evidentirano

engleski

Fermented Alcoholic and Non-Alcoholic Beverages

nije evidentirano

alcoholic fermentation ; lactic acid fermentation ; fermented beverages

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

22.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija