Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene (CROSBI ID 71068)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Velić, Natalija ; Pavlović, Hrvoje ; Velić, Darko ; Gorenšek, Janez ; Despotović, Saša ; Panjičko, Mario ; Zupančič, Gregor Drago
hrvatski
Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene
Pivski je trop uz otpadni kvasac kvantitativno najzastupljeniji proizvodni ostatak (odnosno nusproizvod) u proizvodnji piva. S obzirom na velike količine pivskog tropa koje nastaju tijekom cijele godine, od velike su važnosti istraživanja kojima je cilj transformacija proizvodnih ostataka poput pivskog tropa u ekonomski ili energetski učinkovite proizvode. Potencijal pivskog tropa kao obnovljive sirovine dosad nije bio dovoljno iskorišten jer je većim dijelom završavao na odlagalištima otpada, dok je manji dio bio korišten većinom kao stočna hrana. Pivski trop nastaje tijekom proizvodnje sladovine i karakterizira ga velik udio vode (> 70 %) te kompleksan kemijski sastav (polimerne molekule celuloza, hemiceluloza i lignin ; proteini ; mineralne tvari ; vitamini ; fenolni spojevi), što ga čini podložnim mikrobiološkom kvarenju. Stoga je potrebno primijeniti odgovarajuće metode obrade s ciljem njegova duljeg korištenja, pri čemu se sušenje pokazalo najboljim. Moguće primjene pivskog tropa opisane u ovom radu uključuju primjenu u hranidbi životinja, korištenje u ljudskoj ishrani, kao sirovine u biotehnološkoj proizvodnji enzima i biogoriva, kao nosača za biokatalizatore te kao biosorbensa u obradi otpadnih voda.
pivski trop ; nusproizvod ; fizikalno-kemijska karakterizacija ; primjena
nije evidentirano
engleski
Brewers' spent grain - characterisation and application possibilities
nije evidentirano
brewers' spent grain ; byproduct, physico-chemical characterisation, application
nije evidentirano
Podaci o prilogu
139-164.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3.
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
2021.
978-953-7005-74-0