Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene (CROSBI ID 71068)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Velić, Natalija ; Pavlović, Hrvoje ; Velić, Darko ; Gorenšek, Janez ; Despotović, Saša ; Panjičko, Mario ; Zupančič, Gregor Drago Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 139-164

Podaci o odgovornosti

Velić, Natalija ; Pavlović, Hrvoje ; Velić, Darko ; Gorenšek, Janez ; Despotović, Saša ; Panjičko, Mario ; Zupančič, Gregor Drago

hrvatski

Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene

Pivski je trop uz otpadni kvasac kvantitativno najzastupljeniji proizvodni ostatak (odnosno nusproizvod) u proizvodnji piva. S obzirom na velike količine pivskog tropa koje nastaju tijekom cijele godine, od velike su važnosti istraživanja kojima je cilj transformacija proizvodnih ostataka poput pivskog tropa u ekonomski ili energetski učinkovite proizvode. Potencijal pivskog tropa kao obnovljive sirovine dosad nije bio dovoljno iskorišten jer je većim dijelom završavao na odlagalištima otpada, dok je manji dio bio korišten većinom kao stočna hrana. Pivski trop nastaje tijekom proizvodnje sladovine i karakterizira ga velik udio vode (> 70 %) te kompleksan kemijski sastav (polimerne molekule celuloza, hemiceluloza i lignin ; proteini ; mineralne tvari ; vitamini ; fenolni spojevi), što ga čini podložnim mikrobiološkom kvarenju. Stoga je potrebno primijeniti odgovarajuće metode obrade s ciljem njegova duljeg korištenja, pri čemu se sušenje pokazalo najboljim. Moguće primjene pivskog tropa opisane u ovom radu uključuju primjenu u hranidbi životinja, korištenje u ljudskoj ishrani, kao sirovine u biotehnološkoj proizvodnji enzima i biogoriva, kao nosača za biokatalizatore te kao biosorbensa u obradi otpadnih voda.

pivski trop ; nusproizvod ; fizikalno-kemijska karakterizacija ; primjena

nije evidentirano

engleski

Brewers' spent grain - characterisation and application possibilities

nije evidentirano

brewers' spent grain ; byproduct, physico-chemical characterisation, application

nije evidentirano

Podaci o prilogu

139-164.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3.

Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

2021.

978-953-7005-74-0

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija