Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usavršavanje u području struke: nova dostignuća i praćenje promjena – Mehanizam i učinkovitost adsorpcije (CROSBI ID 710011)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Habuda-Stanić, Mirna Usavršavanje u području struke: nova dostignuća i praćenje promjena – Mehanizam i učinkovitost adsorpcije. 2021

Podaci o odgovornosti

Habuda-Stanić, Mirna

hrvatski

Usavršavanje u području struke: nova dostignuća i praćenje promjena – Mehanizam i učinkovitost adsorpcije

Voda je najvažniji kemijski spoj u prirodi i osnovni uvjet za život, a prirodni vodni resursi koji se koriste kao izvori vode za ljudsku potrošnju, često sadrže povišene koncentracije pojedinih kemijskih tvari, prirodnog ili antropološkog porijekla, koji smanjuju izvornu kvalitetu sirove vode i zahtijevaju primjenu kompleksnih i skupih postupaka prerade kako bi se postigla zahtijevana zakonodavna kvaliteta vode za piće koja se distribuira stanovništvu. Skupina tvari koja je redovito prisutna u vodnim resursima su prirodne organske tvari. Prirodne organske tvari su kompleksna smjesa organskih makromolekula koje u vode dospijevaju uslijed različitih bioloških, kemijskih i fotokemijskih procesa razgradnje biljnog ili životinjskog materijala prirodno prisutnog u okolišu. Najveći udio u vodama prisutnih prirodnih organskih tvari čine huminske tvari, skupina polimeriziranih organskih kiselina kompleksne strukture i čiji je sastav često karakterističan za određeno područje i vodno tijela iz kojeg se crpi voda. Huminske tvari se prema molekularnoj masi i topljivosti dijele u tri skupine: huminske kiseline, fulvinske kiseline i humin. Povišene koncentracije prirodnih organskih tvari u površinskim i podzemnim vodama uzrokuju brojne probleme tijekom prerade i distribucije vode za ljudsku potrošnju. Mogu narušiti senzorsku kvalitetu vode, odnosno uzrokovati pojavu neugodnog mirisa i okusa vode, uzrokovati pojavu žutosmeđeg obojenja vode, narušiti zdravstvenu ispravnost vode jer mogu kompleksno vezati teške metale, pesticide i druge štetne spojeve, poticati rast bakterija u vodoopskrbnom sustavu te povećati količine potrebnih kemikalija tijekom procesa prerade vode. Najnovija znanstvena istraživanja dodatno naglašavaju problem pojavnosti prirodnih organskih tvari u vodama jer pokazuju da globalnom trendu porasta pojavnosti povišenih koncentracija prirodnih organskih tvari u vodnim cjelinama dodatno doprinose klimatske promjene, globalno povećanje prosječne temperature te otapanje ledenjaka i do sada vječno zamrznutih područja poput sjevernih područja Sibira i Aljaske pri čemu dolazi do migracije prirodnih organskih tvari u vodne resurse. Niz je postupaka kojima je moguće smanjiti koncentraciju ili ukloniti prirodne organske tvari iz vode, a odabir prikladne tehnologije uvjetovan je zastupljenošću pojedinih frakcija prirodnih organskih tvari u sirovoj vodi. U praksi se najčešće primjenjuju postupci ionske izmjene, koagulacija i flokulacija, membranska filtracija i adsorpcija. Adsorpcija je jedna od najjednostavnijih i najčešće primjenjivana metoda obrade vode u industrijskom mjerilu, zbog jednostavnosti primjene i učinkovitosti, a temelji se na sposobnosti nekih čvrstih poroznih tvari (adsorbenasa) da na svojoj površini vežu, odnosno adsorbiraju molekule plina ili molekule iz otopine (adsorbat).

adsorpcija, mehanizam, učinkovitost, obrada vode

nije evidentirano

engleski

Professional development: New achievements and monitoring of changes - Mechanism and efficiency of adsorption

nije evidentirano

adsorption, mechanism, efficiency, water treatment

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Usavršavanje u području struke: nova dostignuća i praćenje promjena – Mehanizam i učinkovitost adsorpcije

pozvano predavanje

25.08.2021-26.08.2021

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti