Parametri kvalitete zrna pšenice na području istočne Hrvatske (CROSBI ID 445114)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Špoljar, Zvonimir
Iljkić, Dario
hrvatski
Parametri kvalitete zrna pšenice na području istočne Hrvatske
Cilj rada bio je analizirati parametre kvalitete zrna pšenice (sadržaj proteina, hektolitarska masa, sadržaj vlage i ukupnih primjesa) na području istočne Hrvatske te ispitati ulogu vremenskih prilika tijekom vegetacijskih godina pšenice u 2017./2018. i 2018./2019. na ispitivane parametre. Korišteni su podatci mjesečnih količina oborina (mm) i podatci srednjih mjesečnih temperatura zraka (°C) tijekom vegetacija pšenice 2017./2018. i 2018./2019. te višegodišnji prosjeci od 2007. do 2016. godine kao i interni podatci tvrtke Inspecto d.o.o. Utvrđeno je da su vremenske prilike tijekom vegetacije pšenice 2018./2019. bile povoljnije za kvalitetu pšenice u usporedbi s vegetacijom 2017./2018. Manja količina oborina i niže prosječne temperature zraka tijekom 2018./2019. su pozitivno utjecali na povećanje sadržaja proteina i hektolitarske mase što je rezultiralo boljom kvalitetom. Na temelju analize 17 509 uzoraka uzetih tijekom dvije godine s područja četiri županije istočne Hrvatske (Osječko- baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske) prosječne vrijednosti sadržaja proteina su bile 12, 74 %, hektolitarske mase 76, 92 kg/hl, vlage zrna 12, 78 % i ukupne primjese 4, 44 %. Veći sadržaj vlage ostvaren je u vegetaciji 2017./2018. u odnosu na vegetaciju 2018./2019. što se može povezati sa znatno većom količinom oborina tijekom prve analizirane vegetacije.
pšenica, parametri kvalitete, istočna Hrvatska, vremenske prilike
nije evidentirano
engleski
Wheat grain quality parameters in eastern Croatia
nije evidentirano
wheat, quality parameters, eastern Croatia, weather conditions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Osijek