Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Transformacija istarske prehrambene tradicije u turističkim seoskim gospodarstvima (CROSBI ID 445110)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kocković Zaborski, Tanja Transformacija istarske prehrambene tradicije u turističkim seoskim gospodarstvima / Rittig Beljak Nives ; Belaj, Melanija (mentor); Zadar, . 2018

Podaci o odgovornosti

Kocković Zaborski, Tanja

Rittig Beljak Nives ; Belaj, Melanija

hrvatski

Transformacija istarske prehrambene tradicije u turističkim seoskim gospodarstvima

Predmet ovog rada je promjena konteksta određenih namirnica odnosno jela, točnije -tartufa, pršuta i supenakon što su postali dijelom jelovnika istarskih agroturizama. Praćenjem promjena koje prolaze tartufi, pršut i supaod svakodnevnog obroka do važnog mjesta na turističkom jelovniku analizira se proces komodifikacije nostalgije u okviru odnosa prehrane i pamćenja. Kombinacijom simboličke perspektive i teorije sjećanja koju je predložio David Sutton promatra seproces promjene svakodnevnih i svečanih obroka koje su vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava konzumirali u djetinjstvu do obroka koje nude svojim gostima (turistima). Prilagodbom jelovnika u smislu obima obroka, svakodnevnom ponudom mesnih obroka, ponudom namirnica koje su se u tradiciji jele samo u specijalnim prilikama (pršut), inovacijama u pripremanju i serviranju jela (posebno kod serviranja supe kako bi se zadovoljili higijenski uvjeti) i ponuda jela koja nisu bila dio svakodnevnog tradicijskog obroka na selu, samo su neke od promjena koje je diktiralo moderno društvo. Teorija sjećanja koja donosi pojam nostalgije u kombinaciji sa političko-gospodarskim pristupom daje okvir za analizu procesa komodifikacije namirnica/jela (pršut, supa) putem unifikacije postupaka pripremanja ili serviranja ali i komodifikaciju nostalgije u turističke svrhe (ponude obiteljskih seoskih gospodarstava –ovdje konkretno na primjeru tradicijske prehrane). Promatrajući tartufe, pršut i supune samo kao kulturni trag, već i kao kulturni znak, odnosno kao namirnice/jela koja nam pokazuju u kojem smjeru se odvijaju promjene (vidi Fiddes, 2002) unutar istarske prehrambene tradicije, jasno je da će u budućnosti biti teško odrediti koje su namirnice ili jela dio nove tradicije, a koje su se promijenile pod utjecajem turizma.

Istra, tartufi, gastronomski identitet, ruralni turizam, tradicijska prehrana

nije evidentirano

engleski

Transformation of the Istrian food tradition in tourist farms

nije evidentirano

Istria, Truffles, gastronomical identity, rural tourism, traditional food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

287

28.03.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zadar

Povezanost rada

Etnologija i antropologija