Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina (CROSBI ID 299910)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Tuščić, Valentina ; Preiner, D ; Andabaka, Ž ; Stupić, D ; Marković. Z ; Jagatić Korenika, AM ; Šikuten, I ; Štambuk, P ; Tomaz, I ; Jeromel, A Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 5; 68-74

Podaci o odgovornosti

Tuščić, Valentina ; Preiner, D ; Andabaka, Ž ; Stupić, D ; Marković. Z ; Jagatić Korenika, AM ; Šikuten, I ; Štambuk, P ; Tomaz, I ; Jeromel, A

hrvatski

Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina

Polifenolni sastav grožđa i vina predmet je brojnih istraživanja, ponajviše zbog utjecaja pojedinačnih polifenola na senzorna svojstva vina te njihovog blagotvornog učinka na ljudsko zdravlje. Zbog klimatskih promjena koje postaju učestalije sve više se susrećemo s problemom fenolne zrelosti grožđa. Stoga je cilj istraživanje bio utvrditi utjecaj inaktivnih kvasaca na dozrijevanje grožđa Plavine te postizanje optimalne fenolne zrelosti. Na početku fenofaze šare dio grožđa tretiran je inaktivnim kvascima (Lalvigne mature), a kao kontrolna varijanta poslužilo je grožđe sorte Plavina na kojoj nije proveden tretman. U uzorcima grožđa provedena je osnovna fizikalno-kemijska analiza te analiza aromatskog i polifenolonog sastava. Značajna razlika uočena je u koncentracijama petunidin-3-O-glukozida i peonidin-3-O-glukozida kao i kemferol-3-O-rutinozida te procijanidina B1 kod tretiranog grožđa dok je ukupna kiselost bila izraženija u kontrolnom tretmanu. U aromatskom profilu tretirano grožđe izdvojilo se većim sadržajem monoterpena dok su seskviterpeni bili zastupljeniji u kontrolnom tretmanu. S obzirom na proizvodna svojstva sorte Plavina kao što su tanka kožica, osjetljivost na bolesti, zbijen grozd i velike bobice s manjom mogućnosti nakupljanja suhe tvari, od kojih se najčešće proizvedu laganija, slabija obojena vina, manje bogata polifenolima, primijenjena tehnologija ukazuje na mogućnost unaprjeđenja kvalitativnih svojstava sorte Plavina a time i vina.

Plavina, grožđe, polifenoli, inaktivni kvasci

nije evidentirano

engleski

Influence of inactive yeasts on polyphenolic composition of Plavina grapes

nije evidentirano

Plavina grapes, polyphenols, inactive yeasts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (5)

2021.

68-74

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Biotehnologija