Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´ (CROSBI ID 299905)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Babić, Iva ; Jeromel, Ana ; Jagatić Korenika, Ana- Marija Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 5; 48-57

Podaci o odgovornosti

Babić, Iva ; Jeromel, Ana ; Jagatić Korenika, Ana- Marija

hrvatski

Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi učinke primjene različitih sojeva kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na osnovni kemijski sastav, koncentracije pojedinačnih organskih kiselina, fenolnih spojeva i glicerola u vinu. U istraživanju provedenom 2018. godine, grožđe sorte ´Frankovka´ korišteno je za fermentacije s komercijalnim sojevima kvasca Saccharomyces cerevisiae (Uvaferm BDX™ i Ionys WF™) i sekvencijalnu inokulaciju s Lachancea thermotolerans (Laktia™) u ulozi startera, te Uvaferm BDX™ kvasca, čija je uloga bila provesti fermentaciju do kraja. Rezultati potvrđuju utjecaj kvasca Uvaferm BDX™ na pojačanu ekstrakciju antocijana i tanina, te utjecaj kvasca Ionys™ na povećanu sintezu glicerola u vinu. Iako je došlo do zastoja u fermentaciji, potvrđen je učinak sekvencijalne inokulacije na povećanje ukupne kiselosti te boju i strukturu vina temeljem više koncentracije ukupnih fenola što potencijalno može opravdati njenu primjenu u ekstremno toplim godinama ili toplim klimatima.

fenolni spojevi, ´Frankovka´, ne-Saccharomyces kvasci, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost

nije evidentirano

engleski

The impacts of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans yeast strains on changes in chemical composition of Blaufränkisch wine

nije evidentirano

Blaufränkisch, non-Saccharomyces yeasts, phenolics, sequential fermentation, total acidity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (5)

2021.

48-57

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)