Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kres salata i krastavac kao indikatori fitotoksičnosti octene i limunske kiseline (CROSBI ID 709054)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Perić, Katarina ; Nemet, Franjo ; Kopić, Matea ; Tkalec Kojić, Monika ; Zebec, Vladimir ; Vinković, Tomislav ; Ravnjak, Boris ; Špoljarević, Marija ; Rebekić, Andrijana ; Lončarić, Zdenko Kres salata i krastavac kao indikatori fitotoksičnosti octene i limunske kiseline // Zbornik sažetaka 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 63-64

Podaci o odgovornosti

Perić, Katarina ; Nemet, Franjo ; Kopić, Matea ; Tkalec Kojić, Monika ; Zebec, Vladimir ; Vinković, Tomislav ; Ravnjak, Boris ; Špoljarević, Marija ; Rebekić, Andrijana ; Lončarić, Zdenko

hrvatski

Kres salata i krastavac kao indikatori fitotoksičnosti octene i limunske kiseline

Fitotoksičnost uzrokuje smanjenu klijavost, inhibira rast i razvoj biljke uz druge štetne učinke, a može biti uzrokovana solima, teškim metalima, fenolima, amonijskim oblikom dušika ili organskim kiselinama koje mogu nastati razgradnjom inkorporiranih svježih biljnih ostataka ili nezrelih organskih gnojiva. Cilj provedenog istraživanja bio je testom klijavosti utvrditi fitotoksičnost octene i limunske kiseline. Osnovna hipoteza istraživanja je da postoji razlika u fitotoksičnosti octene kiseline i limunske kiseline te da postoji razlika između kres salate i krastavca kao testnih vrsta. Za test klijavosti kres salate i krastavca korišteno je 20 sjemenki i 5 mL otopine rastućih koncentracija octene ili limunske kiseline (0, 10 mM ; 0, 25 mM ; 0, 50 mM ; 1, 00 mM ; 2, 00 mM ; 4, 00 mM ; 8, 00 mM) te Petrijeve zdjelice, a kao kontrolni tretman korištena je deionizirana voda. Rezultati ukazuju da je krastavac osjetljiviji na fitotoksični učinak kiselina, ali je kres salata imala intenzivniju reakciju na različite koncentracije kiselina. Octena kiselina je intenzivnije utjecala na korijen kres salate i krastavca nego limunska kiselina, a kres salata je pogodnija kao indikator vrsta za osjetljivost na organske kiseline. Octena i limunska kiselina imaju visoki fitotoksični učinak u koncentracijama ≥ 4, 0 mM. Fitostimulativni učinak nemaju na krastavac, a na kres salatu imaju u koncentracijama 0, 5 mM i 1, 0 mM, pri čemu je izraženiji fitostimulativni učinak octene nego limunske kiseline. Octena kiselina također ima veće raspone fitostimulativnog i fitotoksičnog učinka nego limunska kiselina, tj. krivulja utjecaja octene kiseline je strmija nego krivulja učinka limunske kiseline. Zaključno, octena kiselina je pri nižim koncentracijama fitostimulativnija, a pri višim koncentracijama fititoksičnija nego limunska kiselina,

test klijavosti; fitotoksični učinak; indeks klijavosti; organska kiselina

nije evidentirano

engleski

Watercress and cucmber as indicators of phytotoxicity of acetic and citric acid

nije evidentirano

germination test; phytotoxicity; germination index; acetic acid; citric acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-64.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

2459-5543

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

poster

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)