Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis (CROSBI ID 444610)

Ocjenski rad | diplomski rad

Odžak, Kristina Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis / Trumbić, Željka (mentor); Bušelić, Ivana (neposredni voditelj). Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2019

Podaci o odgovornosti

Odžak, Kristina

Trumbić, Željka

Bušelić, Ivana

hrvatski

Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis

Anisakijaza je zoonoza od sve većeg javnozdravstvenog značaja koju uzrokuju oblići iz roda Anisakis prilikom penetriracije u sluznicu želudca i crijeva kod ljudi. Simptomi uključuju mučninu, srednje do jaku bol u trbuhu, povraćanje i alergijske reakcije. Oblići roda Anisakis spp. prolaze kroz razvojne stadije parazitirajući u probavnom sustavu morskih riba i sisavaca. Ličinka 3. stupnja može zaraziti čovjeka kao slučajnog domaćina prilikom konzumacije sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe ili glavonožaca. Anisakis simplex (s. s.) i A. pegreffii su najčešći uzročnici ove bolesti kod ljudi čije ličinke nije moguće morfološki razlikovati te se koriste molekularne metode. U ovom radu je ispitan utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda: kuhanje (15 min na 60°C i 80°C), soljenje (rasol 21% NaCl), mariniranje (10% octena kiselina i 3% NaCl) i konzerviranje (15 min na 80°C uz autoklaviranje), na cjelovitost, koncentraciju i čistoću izolirane DNA iz ličinki oblića A. pegreffii i uspješnost primjene molekularnih metoda za determinaciju vrsta ovog roda na takvoj DNA. Od svih postupaka, degradacija kvalitete izolirane DNA je uočena prilikom postupka konzerviranja što je utjecalo i na lošu uspješnost PCR amplifikacije molekularnih biljega u ovoj skupini.

Anisakis, određivanje vrste, soljenje, mariniranje, kuhanje, konzerviranje, DNA

nije evidentirano

engleski

Effect of different fish processing methods on integrity and purity of isolated DNA from Anisakis spp.

nije evidentirano

Anisakis, species determination, salting, marinating, cooking, canning, DNA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

27.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija