Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp. (CROSBI ID 444608)

Ocjenski rad | diplomski rad

Birčić, Ivana Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp. / Trumbić, Željka (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2020

Podaci o odgovornosti

Birčić, Ivana

Trumbić, Željka

hrvatski

Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp.

Anisakijaza je zoonoza do koje dolazi ukoliko čovjek hranom unese žive i/ili mrtve ličinke trećeg stupnja oblića roda Anisakis. Po tom pitanju najrizičniji su riba i riblji proizvodi koji ne prolaze termičku obradu i konzumiraju se sirovi ili slabo termički obrađeni, dimljeni, marinirani, soljeni. Ekstrakti i aktivni spojevi iz biljaka i začinskog bilja mogu povećati sigurnosnu ispravnost hrane s obzirom da imaju dokazana antimikrobna i antioksidacijska svojstva. U ovom istraživanju testiran je larvicidni učinak vodenih ekstrakata 15 vrsta odabranog začinskog bilja na ličinke Anisakis spp. na 37°C i 6°C, sa i bez dodatka 5% NaCl-a. Nematocidno/larvicidno djelovanje na L3 ličinke Anisakis spp. je uočeno za vodene ekstrakte klinčića, češnjaka, crnog i zelenog papra, kurkume i lovora na 37°C. Od navedenih ekstrakata, klinčić je pokazao slično djelovanje i na 6°C, sa i bez dodatka soli, dok su češnjak, crni papar i kurkuma usporeno djelovali na 6°C pri čemu je sol imala značajan učinak, dok je niska temperatura potpuno neutralizirala djelovanje zelenog papra i lovora unutar 12 dana koliko je trajao pokus. Ostali ekstrakti (žuti i ljubičasti luk, celer, koromač, peršin, maslina, kadulja, ružmarin, limun) nisu pokazali larvicidno djelovanje.

Anisakis spp., začinsko bilje, vodeni ekstrakt, temperatura, preživljavanje

nije evidentirano

engleski

The activity of extracts of selected herbs against L3 larvae of Anisakis spp.

nije evidentirano

Anisakis spp., herbs, water extract, temperature, survival

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija

Poveznice