Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp. (CROSBI ID 444608)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Birčić, Ivana
Trumbić, Željka
hrvatski
Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp.
Anisakijaza je zoonoza do koje dolazi ukoliko čovjek hranom unese žive i/ili mrtve ličinke trećeg stupnja oblića roda Anisakis. Po tom pitanju najrizičniji su riba i riblji proizvodi koji ne prolaze termičku obradu i konzumiraju se sirovi ili slabo termički obrađeni, dimljeni, marinirani, soljeni. Ekstrakti i aktivni spojevi iz biljaka i začinskog bilja mogu povećati sigurnosnu ispravnost hrane s obzirom da imaju dokazana antimikrobna i antioksidacijska svojstva. U ovom istraživanju testiran je larvicidni učinak vodenih ekstrakata 15 vrsta odabranog začinskog bilja na ličinke Anisakis spp. na 37°C i 6°C, sa i bez dodatka 5% NaCl-a. Nematocidno/larvicidno djelovanje na L3 ličinke Anisakis spp. je uočeno za vodene ekstrakte klinčića, češnjaka, crnog i zelenog papra, kurkume i lovora na 37°C. Od navedenih ekstrakata, klinčić je pokazao slično djelovanje i na 6°C, sa i bez dodatka soli, dok su češnjak, crni papar i kurkuma usporeno djelovali na 6°C pri čemu je sol imala značajan učinak, dok je niska temperatura potpuno neutralizirala djelovanje zelenog papra i lovora unutar 12 dana koliko je trajao pokus. Ostali ekstrakti (žuti i ljubičasti luk, celer, koromač, peršin, maslina, kadulja, ružmarin, limun) nisu pokazali larvicidno djelovanje.
Anisakis spp., začinsko bilje, vodeni ekstrakt, temperatura, preživljavanje
nije evidentirano
engleski
The activity of extracts of selected herbs against L3 larvae of Anisakis spp.
nije evidentirano
Anisakis spp., herbs, water extract, temperature, survival
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
24.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split