Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PARAMETRI KOŠTANE DENZITOMETRIJE U KORELACIJI S UPALNIM INDEKSOM PREHRANE U ŽENA (CROSBI ID 444519)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vučković, Frane PARAMETRI KOŠTANE DENZITOMETRIJE U KORELACIJI S UPALNIM INDEKSOM PREHRANE U ŽENA / Cvijanović Peloza, Olga (mentor); / (neposredni voditelj). Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, . 2019

Podaci o odgovornosti

Vučković, Frane

Cvijanović Peloza, Olga

/

hrvatski

PARAMETRI KOŠTANE DENZITOMETRIJE U KORELACIJI S UPALNIM INDEKSOM PREHRANE U ŽENA

Prehrambeni upalni indeks (DII) ocjenjuje upalni potencijal namirnica i nutritivnih komponenti, te vrednuje prehranu od maksimalno protuupalne do maksimalno proupalne. Konzumacija proupalne hrane dovodi do povećanja razine proupalnih citokina, te poticanja koštane razgradnje i smanjenja mineralne gustoće kosti. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti vrijednosti upalnog indeksa prehrane u ispitanica te analizirati postoji li povezanost između upalnog indeksa prehrane i vrijednosti parametara mineralne gustoće kosti. Također, cilj je bio ispitati i analizirati prehrambene navike ispitanica, te utvrditi postoji li povezanost između upalnog indeksa prehrane i starosne dobi. U ovom radu sudjelovalo je 200 žena grada Rijeke, u dobi od 45 do 65 godina, koje su podijeljene u četiri kvartile prema prehrambenom upalnom indeksu. Prva dva kvartila (DII SDQ1=-2.567, SDQ2=-1.854) označavaju protuupalnu prehranu, a druga dva (DII SDQ3=0.217, SDQ4=2, 446) proupalnu prehranu. Žene u prva dva kvartila imale su značajno veći BMD lumbalnog dijela kralježnice (p<0.05) i BMD lijevog kuka (p<0.05). Također, ispitanice u prva dva kvartila imaju značajno veći unos ribe (p<0.01), mlijeka i mliječnih proizvoda (p<0.01), povrća (p<0.01), kave (p<0.01) i maslinovog ulja (p<0.01) od ispitanica u zadnja dva kvartila Ispitanice u prvom i drugom kvartilu imaju značajno viši unos energije (p<0.01), proteina (p<0.01), polinezasićenih masnih kiselina (p<0.01), ugljikohidrata (p<0.01), prehrambenih vlakana (p<0.01), magnezija (p<0.01), cinka (p<0.01) i vitamina D (p<0.01). Rezultati pokazuju da je viši DII povezan s povišenim vrijednostima BMD-a lumbalnog dijela kralježnice i lijevog kuka. Osim toga, mlađe ispitanice su sklonije konzumiranju protuupalne prehrane, sastavljene poglavito od namirnica koje djeluju protuupalno te visoke energetske vrijednosti.

osteoporoza, upalni indeks prehrane (DII), mineralna gustoća kosti (BMD)

nije evidentirano

engleski

PARAMETERS OF BONE DENSITOMETRY IN CORRELATION WITH DIETARY INFLAMMATORY INDEX IN WOMEN

nije evidentirano

osteoporosis, dietary inflammatory index (DII), bone mineral density (BMD)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

/

18.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet zdravstvenih studija

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti