Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva (CROSBI ID 444502)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Raguž, Željka Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva / Mastanjević, Kristina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Raguž, Željka

Mastanjević, Kristina

hrvatski

Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva

Pivo je osvježavajuće pjenušavo piće s relativno malim sadržajem alkohola, koje nastaje alkoholnim vrenjem slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Hmelj pridonosi aromi piva te ga konzervira. Slad se proizvodi od žitarica (najčešće ječma) te o njemu ovisi koncentracija osnovnog ekstrakta piva, kao i punoća okusa. Najveći dio piva čini voda, a pivski kvasac provodi fermentaciju šećera do alkohola i ugljikovog dioksida. Na temelju proučavanja znanstvene i stručne literature u radu se opisuje tehnološki proces proizvodnje piva koji se sastoji od slijedećih faza: mljevenje slada, ukomljavanje slada, filtriranje sladovine, kuhanje sladovine s hmeljem, taloženje, hlađenje, fermentacija, odležavanje, filtracija piva i punjenje piva. Craft piva odišu jedinstvenim okusom i visokom kvalitetom zbog upotrebe tradicionalnih sastojaka te kreativnog načina proizvodnje , iako je proizvodnja craft piva i industrijskih piva gotovo jednaka.

pivo ; proizvodnja piva ; tehnološki procesi ; craft piva

nije evidentirano

engleski

Basic principles of craft beer production

nije evidentirano

beer ; beer production ; technological process ; craft beer

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija