Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva (CROSBI ID 444502)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Raguž, Željka
Mastanjević, Kristina
hrvatski
Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva
Pivo je osvježavajuće pjenušavo piće s relativno malim sadržajem alkohola, koje nastaje alkoholnim vrenjem slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Hmelj pridonosi aromi piva te ga konzervira. Slad se proizvodi od žitarica (najčešće ječma) te o njemu ovisi koncentracija osnovnog ekstrakta piva, kao i punoća okusa. Najveći dio piva čini voda, a pivski kvasac provodi fermentaciju šećera do alkohola i ugljikovog dioksida. Na temelju proučavanja znanstvene i stručne literature u radu se opisuje tehnološki proces proizvodnje piva koji se sastoji od slijedećih faza: mljevenje slada, ukomljavanje slada, filtriranje sladovine, kuhanje sladovine s hmeljem, taloženje, hlađenje, fermentacija, odležavanje, filtracija piva i punjenje piva. Craft piva odišu jedinstvenim okusom i visokom kvalitetom zbog upotrebe tradicionalnih sastojaka te kreativnog načina proizvodnje , iako je proizvodnja craft piva i industrijskih piva gotovo jednaka.
pivo ; proizvodnja piva ; tehnološki procesi ; craft piva
nije evidentirano
engleski
Basic principles of craft beer production
nije evidentirano
beer ; beer production ; technological process ; craft beer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek