Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Surogati za proizvodnju piva (CROSBI ID 444500)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Banjac, Sara Surogati za proizvodnju piva / Mastanjević, Kristina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Banjac, Sara

Mastanjević, Kristina

hrvatski

Surogati za proizvodnju piva

Cilj rada istražiti je mogućnosti korištenja različitih surogata u proizvodnji piva te proučiti njihove karakteristike i razloge njihova korištenja. Potreba za korištenjem surogata često proizlazi iz namjere da se proizvede funkcionalno pivo, kao što je bezglutensko pivo. Pivo bez glutena dostupno na tržištu obično se kuha s dodatkom egzogenih enzima, a sirovine za slad uglavnom su heljda, sirak i proso. Drugi razlozi upotrebe surogata u proizvodnji piva odnose se na smanjenje troškova proizvodnje, ograničenu dostupnost određenih sirovina, tradiciju i kulturu, skraćivanje procesa proizvodnje, brigu za prirodne resurse, poboljšanje koloidne stabilnosti piva, reakciju na promjene u potrošačkim navikama, i sl. Umjesto hmelja, moguće je koristiti i druge biljke: Garcini kola, matičnjak, „pau-amargo“ i artičoku. Umjesto ječmenog slada moguće je koristiti brojne druge žitarice, npr. rižu, kukuruz, brašno od krumpira, pšenicu, i sl. Druga vrsta surogata za slad su ekstrakti koji se tvore iz šećera, npr. šećer iz šećerne repe, sirovi trščani šećer te glukoza.

pivo ; proizvodnja ; surogati ; slad

nije evidentirano

engleski

Adjuncts in brewing

nije evidentirano

beer ; production ; adjuncts ; malt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija