Surogati za proizvodnju piva (CROSBI ID 444500)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Banjac, Sara
Mastanjević, Kristina
hrvatski
Surogati za proizvodnju piva
Cilj rada istražiti je mogućnosti korištenja različitih surogata u proizvodnji piva te proučiti njihove karakteristike i razloge njihova korištenja. Potreba za korištenjem surogata često proizlazi iz namjere da se proizvede funkcionalno pivo, kao što je bezglutensko pivo. Pivo bez glutena dostupno na tržištu obično se kuha s dodatkom egzogenih enzima, a sirovine za slad uglavnom su heljda, sirak i proso. Drugi razlozi upotrebe surogata u proizvodnji piva odnose se na smanjenje troškova proizvodnje, ograničenu dostupnost određenih sirovina, tradiciju i kulturu, skraćivanje procesa proizvodnje, brigu za prirodne resurse, poboljšanje koloidne stabilnosti piva, reakciju na promjene u potrošačkim navikama, i sl. Umjesto hmelja, moguće je koristiti i druge biljke: Garcini kola, matičnjak, „pau-amargo“ i artičoku. Umjesto ječmenog slada moguće je koristiti brojne druge žitarice, npr. rižu, kukuruz, brašno od krumpira, pšenicu, i sl. Druga vrsta surogata za slad su ekstrakti koji se tvore iz šećera, npr. šećer iz šećerne repe, sirovi trščani šećer te glukoza.
pivo ; proizvodnja ; surogati ; slad
nije evidentirano
engleski
Adjuncts in brewing
nije evidentirano
beer ; production ; adjuncts ; malt
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek