Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića (CROSBI ID 444499)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Antunović, Petra
Mastanjević, Kristina
hrvatski
Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića
U novije vrijeme pojačan je interes za zdravom hranom, pogotovo onoj koja ciljano pomaže u prevenciji bolesti. Stoga je razvoj nove funkcionalne hrane stekao veliku važnost u komercijalnim, ali i znanstvenim krugovima. Aditivi za hranu kao probiotici i prebiotici mogu imati pozitivne učinke na sastav crijevnih mikrobiota i predmet su intenzivnih istraživanja. Alergija na mliječne proizvode, netolerancija laktoze i sadržaj kolesterola dva su glavna nedostatka u vezi s fermentiranim mliječnim proizvodima. Iz tih, ali i ekonomskih razloga potiče se smanjenje upotrebe mliječnih fermentiranih proizvoda kao nosača probiotičkih sredstava te se potiče razvoj i komercijalizacija nemliječnih probiotičkih pića o kojima će biti riječ u ovom završnome radu.
probiotička pića ; nemliječni ; probiotičke kulture ; bakterije mliječne kiseline ; fermentacija
nije evidentirano
engleski
Trends in non-diary probiotic beverages production
nije evidentirano
probiotic drinks ; non-dairy probiotic ; probiotic culture ; lactic acid bacteria ; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek