Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića (CROSBI ID 444499)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antunović, Petra Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića / Mastanjević, Kristina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Antunović, Petra

Mastanjević, Kristina

hrvatski

Trendovi u proizvodnji nemliječnih probiotičkih pića

U novije vrijeme pojačan je interes za zdravom hranom, pogotovo onoj koja ciljano pomaže u prevenciji bolesti. Stoga je razvoj nove funkcionalne hrane stekao veliku važnost u komercijalnim, ali i znanstvenim krugovima. Aditivi za hranu kao probiotici i prebiotici mogu imati pozitivne učinke na sastav crijevnih mikrobiota i predmet su intenzivnih istraživanja. Alergija na mliječne proizvode, netolerancija laktoze i sadržaj kolesterola dva su glavna nedostatka u vezi s fermentiranim mliječnim proizvodima. Iz tih, ali i ekonomskih razloga potiče se smanjenje upotrebe mliječnih fermentiranih proizvoda kao nosača probiotičkih sredstava te se potiče razvoj i komercijalizacija nemliječnih probiotičkih pića o kojima će biti riječ u ovom završnome radu.

probiotička pića ; nemliječni ; probiotičke kulture ; bakterije mliječne kiseline ; fermentacija

nije evidentirano

engleski

Trends in non-diary probiotic beverages production

nije evidentirano

probiotic drinks ; non-dairy probiotic ; probiotic culture ; lactic acid bacteria ; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija