Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena infracrvene spektrofotometrijske metode u procjeni patvorenja mlijeka dodatkom Na-bikarbonata (CROSBI ID 444491)

Ocjenski rad | diplomski rad

Škof, Kristina Primjena infracrvene spektrofotometrijske metode u procjeni patvorenja mlijeka dodatkom Na-bikarbonata / Mikulec, Nataša (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Škof, Kristina

Mikulec, Nataša

hrvatski

Primjena infracrvene spektrofotometrijske metode u procjeni patvorenja mlijeka dodatkom Na-bikarbonata

Patvorenje mlijeka predstavlja značajan problem u mljekarskoj industriji. Definira se kao svako naknadno dodavanje strane tvari ili izdvajanje postojećih sastojaka iz mlijeka, a predstavlja rizik za zdravlje potrošača i neprikladnost daljnje prerade mlijeka u mliječne proizvode. Za otkrivanje patvorenja mlijeka koriste se razne metode, a jedna od njih je spektrofotometrijska metoda. Cilj rada je dokazati prisutnost Na-bikarbonata (NaHCO₃) u mlijeku MID-infracrvenom FTIR spektrofotometrijskom metodom, na instrumentu Milkoscan FT3 (Foss Electric, Danska). U radu su analizirana 62 uzorka kravljeg mlijeka u koje je dodano (eng. w/v) 0.09%, 0, 19% i 0, 29% NaHCO₃ u bočice volumena 50 mL. Prema dobivenim rezultatima zaključuje se da je spektrofotometrijska metoda na instrumentu Milkoscan FT3 pogodna za dokazivanje prisutnosti Na-bikarbonata (NaHCO₃) u mlijeku.

patvorenje mlijeka, Na-bikarbonat, spektrofotometrijska metoda, Milkoscan FT3

nije evidentirano

engleski

Application of the infrared spectrophotometric method in the evaluation of milk adulteration with the sodium bicarbonate

nije evidentirano

milk adulteration, sodium bicarbonate, spectrophotometric method, MIlkoscan FT3

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)