Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konzervansi u hrani iz mora (CROSBI ID 444480)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zalović, Patricia Konzervansi u hrani iz mora / Odžak, Renata (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2021

Podaci o odgovornosti

Zalović, Patricia

Odžak, Renata

hrvatski

Konzervansi u hrani iz mora

Rast svjetske populacije i ubrzan način života potaknuli su čovječanstvo na razvoj novih otkrića u svijetu prehrambene industrije. Zemlja je više plavi nego zeleni planet zbog čega ne čudi da najveći dio hrane za konzumaciju dolazi iz mora. Nažalost sva hrana morskog porijekla u svježem obliku ima kratak rok trajanja i to na niskim temperaturama. Kroz rad su opisani načini konzumacije proizvoda ribarstva, kvarenje i očuvanje istih uporabom konzervansa. Prikazana je i podjela konzervansa u tri skupine: prirodne, životinjske i umjetne. U svakoj skupini je obrađeno po nekoliko primjera konzervansa koji se koriste za proizvode ribarstva i za svakog je ukratko naveden način primjene i svrha. Uporaba konzervansa ima određena ograničenja, a njihove dozvoljene količine regulirane su zakonskim aktima. U radu je predstavljen zakonodavni sustav Republike Hrvatske i Europske unije te podjela konzervansa prema E-brojevima.

konzervansi, proizvodi ribarstva, očuvanje hrane, E-brojevi

nije evidentirano

engleski

PRESERVATIVES IN SEAFOOD

nije evidentirano

preservatives, seafood, food preservation, E-numbers

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Kemija