Konzervansi u hrani iz mora (CROSBI ID 444480)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zalović, Patricia
Odžak, Renata
hrvatski
Konzervansi u hrani iz mora
Rast svjetske populacije i ubrzan način života potaknuli su čovječanstvo na razvoj novih otkrića u svijetu prehrambene industrije. Zemlja je više plavi nego zeleni planet zbog čega ne čudi da najveći dio hrane za konzumaciju dolazi iz mora. Nažalost sva hrana morskog porijekla u svježem obliku ima kratak rok trajanja i to na niskim temperaturama. Kroz rad su opisani načini konzumacije proizvoda ribarstva, kvarenje i očuvanje istih uporabom konzervansa. Prikazana je i podjela konzervansa u tri skupine: prirodne, životinjske i umjetne. U svakoj skupini je obrađeno po nekoliko primjera konzervansa koji se koriste za proizvode ribarstva i za svakog je ukratko naveden način primjene i svrha. Uporaba konzervansa ima određena ograničenja, a njihove dozvoljene količine regulirane su zakonskim aktima. U radu je predstavljen zakonodavni sustav Republike Hrvatske i Europske unije te podjela konzervansa prema E-brojevima.
konzervansi, proizvodi ribarstva, očuvanje hrane, E-brojevi
nije evidentirano
engleski
PRESERVATIVES IN SEAFOOD
nije evidentirano
preservatives, seafood, food preservation, E-numbers
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split