Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN ISO/IEC 17043:2010 u svakodnevnom radu Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode (CROSBI ID 708832)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Horvat Kesić, Iva ; Antunac, Neven Primjena normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN ISO/IEC 17043:2010 u svakodnevnom radu Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode // Kompetentnost laboratorija 2021 / Crneković, Mladenka (ur.). Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2021. str. 39-40

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Horvat Kesić, Iva ; Antunac, Neven

hrvatski

Primjena normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN ISO/IEC 17043:2010 u svakodnevnom radu Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode

Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode (RL) je od ožujka 2020. godine akreditiran sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17043:2010 "Ocjenjivanje sukladnosti - Opći zahtjevi za ispitivanje sposobnosti“, te je tako prvi u Hrvatskoj unutar područja analitike hrane uskladio zahtjeve normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN ISO/IEC 17043:2010 svom svakodnevnom radu. Naime, novo izdanje norme HRN EN ISO/IEC 17025:2019 (ISO/IEC 17025:2017) obvezuje sudjelovanje laboratorija u ispitivanjima sposobnosti koja isključivo organiziraju akreditirani laboratoriji sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17043:2010. Područje akreditacije obuhvaća organizaciju ispitivanja sposobnosti za pojedine fizikalno-kemijske i mikrobiološke komponente mlijeka te fizikalno- kemijske komponente sira, vrhnja, fermentiranog mlijeka i maslaca. Strukturni zahtjevi, zahtjevi za resurse i procese te zahtjevi za sustav upravljanja su jedinstveni za obje norme, dok su specifični zahtjevi norme HRN EN ISO/IEC 17043:2010 vezani za određivanje referentnih vrijednosti, analizu homogenosti i stabilnosti uzoraka, te statističku obradu rezultata i procjenu izvedbe sudionika. Za određivanje referentnih vrijednosti udjela pojedinih komponenata mlijeka i mliječnih proizvoda koriste se akreditirane referentne metode, a u slučaju korištenja iste metode od strane svih sudionika, referentna vrijednost se procjenjuje na osnovu rezultata svih sudionika, korištenjem robusne statistike. Metodologija analize homogenosti i stabilnosti uzoraka propisana je normom HRN ISO 13528:2017 „Statističke metode pri ispitivanju sposobnosti putem međulaboratorijske usporedbe“, a provodi se do definiranog krajnjeg roka za izvođenje analize. Procjena izvedbe sudionika obavlja se izračunom Z, Z' i En-vrijednosti. Primjenom obje norme RL je kvalitetu svoga rada podigao na višu razinu što su prepoznali i korisnici naših usluga čiji se broj značajno povećao.

: ispitivanje sposobnosti, HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17043, mlijeko, mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Application of standards HRN EN ISO/IEC 17025:2019 and HRN EN ISO/IEC 17043: 2010 in daily work of the Reference Laboratory for Milk and Dairy Products

nije evidentirano

proficiency test, HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17043, milk, dairy products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-40.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kompetentnost laboratorija 2021

Crneković, Mladenka

Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji

978-953-7329-24-2

Podaci o skupu

16. međunarodna konferencija: Kompetentnost laboratorija (CROLAB 2021)

predavanje

13.10.2021-16.10.2021

Brijuni, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)