Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa) (CROSBI ID 299577)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gluhić, David
hrvatski
Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa)
U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se sve više sadi novih nasada aronije (Aronia melanocarpa). I dok je to na početku bila biljna vrsta koja se sadila na okućnicama, u zadnje vrijeme podiže se sve više intenzivnih nasada, te je već više od 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj koji se bave uzgojem ove zanimljive voćne vrste. Iako nema službenih podataka o ukupnoj površini aronije u Hrvatskoj, prema podacima iz rada na terenu, može se govoriti o proizvodnji na oko 100 ha ukupno. Zbog dobre prilagodljivosti različitim agroekološkim uvjetima, većina nasada aronije u Hrvatskoj su u sustavu certificirane ekološke proizvodnje. Naime, zbog svojih nutritivnih vrijednosti, visokog sadržaja polifenola i snažne antioksidativne aktivnosti, plodovi i prerađevine plodova aronije (matični sok, sirup, čaj, pekmez i dr.) vrlo su traženi proizvodi na tržištu zdrave i ekološke hrane. Stoga je poznavanje tehnologije ekološke gnojidbe aronije vrlo važno u proizvodnji ove voćne vrste.
aronija ; gnojidba ; ekološki uzgoj
nije evidentirano
engleski
Organic fertilization technology of chokeberry (Aronia melanocarpa)
nije evidentirano
aronia, fertilization, organic farming
nije evidentirano