Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani (CROSBI ID 708716)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Flanjak, Ivana
hrvatski
Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani
Pčelinja pelud sadrži mnoge nutritivno vrijedne sastojke koji se u današnje vrijeme intenzivno istražuju te dokazuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi. Kemijski sastav i terapeutska svojstva ovise prvenstveno o botaničkom podrijetlu, a utjecaj imaju i geografsko podrijetlo, klimatski uvjeti, uvjeti i način procesiranja te daljnjeg rukovanja. Pčelinja pelud danas se koristi kao dodatak prehrani koji se na tržištu nalazi u različitim oblicima (granule, kapsule, tablete, peleti ili prah) no još nije prepoznata njena vrijednost ako se gleda učestalost konzumacije u Republici Hrvatskoj. Intenziviranje istraživanja na području karakterizacije i kvalitete prvenstveno monoflorne hrvatske pčelinje peludi, funkcionalnih svojstava i načina procesiranja s ciljem povećanja bioraspoloživosti bioaktivnih komponenti prvi su koraci u boljem plasmanu i upotrebi pčelinje peludi u prehrani. Nadalje, edukacija pčelara i potrošača o kvaliteti i pozitivnim svojstvima pčelinje peludi kao i pravilnom procesiranju i rukovanju može pomoći u proširenju palete funkcionalnih proizvoda sa pčelinjom peludi na tržištu. Sve navedeno može pridonijeti stvaranju baze podataka karakteristika pčelinje peludi koji su polazište za definiranje zahtjeva za kvalitetu na nacionalnoj i/ili međunarodnoj razini.
pčelinja pelud ; nutritivna vrijednost ; funkcionalna svojstva
nije evidentirano
engleski
Bee pollen-product with great potential in nutrition
nije evidentirano
bee pollen ; nutritional value ; functional properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
21-21.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda-Zbornik sažetaka
Lušić, Dražen
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci
Podaci o skupu
Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda
pozvano predavanje
15.10.2021-15.10.2021
Malinska, Hrvatska