Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije (CROSBI ID 708619)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mindum, Anita ; Flanjak, Ivana ; Obradović, Valentina ; Mrgan, Ana ; Marčetić, Helena ; Penava, Ariana
hrvatski
Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije
Cilj rada bio je utvrditi kvalitetu meda u ugostiteljskim objektima. Prikupljeno je petnaest uzoraka meda u petnaest ugostiteljskih objekata i utvrđeno je da se pojavljuju četiri proizvođača različitih šarži. Utvrđeno je da unutar pojedinih šarži ima odstupanja u parametrima kvalitete. Dva uzorka nisu udovoljila uvjetima propisanim u Pravilniku o medu (NN 53/2015, 47/2017) s obzirom na izrazito visoku koncentraciju hidoksimetilfurfurala (HMF-a) od 349, 69 mg/kg (uzorak 4-1) i granične vrijednosti od 43, 26 mg/kg (uzorak 2-1). Na temelju meliosopalinološke analize utvđeno je da uzorak 4-1 nema peludnih zrnaca što ukazuje na patvorenost ili se radi o filtriranom medu, dok su ostali uzorci razvrstani u cvjetni med, kako su i deklarirani
ugostiteljski objekti ; med ; kvaliteta ; Požeško-slavonska županija
nije evidentirano
engleski
Quality of honey in catering facilities in Požeško- slavonska county
nije evidentirano
catering facilities ; honey, quality ; Požeško-slavonska county
nije evidentirano
Podaci o prilogu
503-507.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma Proceedings
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
poster
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska