Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Napredni postupci ekstrakcije polisaharida iz algi Fucus virsoides i Cystoseira barbata (CROSBI ID 708515)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Ana Dobrinčić ; Sandra Pedisić ; Zoran Zorić ; Zoran Herceg ; Verica Dragović-Uzelac Napredni postupci ekstrakcije polisaharida iz algi Fucus virsoides i Cystoseira barbata // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 63-63

Podaci o odgovornosti

Ana Dobrinčić ; Sandra Pedisić ; Zoran Zorić ; Zoran Herceg ; Verica Dragović-Uzelac

hrvatski

Napredni postupci ekstrakcije polisaharida iz algi Fucus virsoides i Cystoseira barbata

Fukoidan, sulfatirani polisaharid smeđih algi pokazuje široki raspon bioloških aktivnosti koje ovise o njegovoj kemijskoj strukturi koja je usko povezana s primijenjenom tehnikom i parametrima ekstrakcije kao što su temperatura ili vrijeme. Konvencionalna metoda ekstrakcije polisaharida je dugotrajna te zahtjeva upotrebu visoke temperature zbog čega primjena naprednih metoda ekstrakcije predstavlja obećavajuću alternativu. Cilj ovog istraživanja bio je ekstrahirati polisaharide iz smeđih algi Fucus virsoides i Cystoseira barbata primjenom 5 različitih tehnika ekstrakcije (konvencionalna ekstrakcija (CE), ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE), ubrzana ekstrakcija otapalima pri povišenom tlaku (PLE), ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE), primjena hladne atmosferske plazme (NTP) pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima. Istražen je utjecaj navedenih tehnika na prinos polisaharida i parametre strukture polisaharida (udio fukoze, sulfatnih grupa i uronskih kiselina). Najviši prinos polisaharida za obje alge postignut je primjenom PLE, a najniži primjenom NTP te UAE. PLE rezultirala je najvećom koncentracije fukoze, UAE najvišom koncentracijom sulfatnih grupa i najnižom koncentracijom uronskih kiselina, a CE najvišom koncentracijom uronskih kiselina. Uz veće prinose u odnosu na konvencionalnu tehniku, primjenom PLE i MAE vrijeme ekstrakcije je skraćeno s 3 sata na 30 min.

polisaharidi, alge, ekstrakcija, fukoidan

nije evidentirano

engleski

Advanced extraction of polysaccharides from algae Fucus virsoides and Cystoseira barbata

nije evidentirano

polysaccharides, algae, extraction, fucoidan

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-63.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-79-5

Podaci o skupu

13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

16.09.2021-17.09.2021

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija