Postupci provedbe i opravdanost produženog tova svinja (CROSBI ID 444296)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fotović, Mihael
Škorput, Dubravko
hrvatski
Postupci provedbe i opravdanost produženog tova svinja
Cilj istraživanja bio je opisati značajke i proces produženog tova te produženog tova na otvorenom, prikazati hrvatske i strane autohtone pasmine pogodne za produženi tov, te dati pregled dostupnih rezultata iz literature. Također, opravdanost produženog tova svinja prikazana je kroz analizu doprinosa pokriću. Za razliku od konvencionalnog tova svinja (30-110 kg) koji traje u prosjeku 90 do 100 dana, produženi tov zahtjeva još dodatnih 60-90 dana tova ovisno o ciljnoj tjelesnoj masi za klanje (150-170 kg). Kod svinja u produženom tovu za 80-90 dana smanjen je dnevni prirast za više od 5%, a konverzija raste za više od 15%. Pasmine svinja koje se koriste u produženom tovu bolje iskorištavaju hranu i brže postignu veće tjelesne mase nakon konvencionalnog tova do 110 kg, te se najčešće koriste za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Hrvatske autohtone pasmine svinja pogodne za produženi tov su turopoljska svinja, crna slavonska svinja i banijska šara svinja, a od inozemnih pasmina iberijska svinja. Ekonomska opravdanost produženog tova svinja proizlazi iz činjenice da doprinos pokrića iznosi 634, 42 kn po tovljeniku, te uz postojeće uvjete i očekivanu cijenu, predložena proizvodnja može pokriti varijabilne troškove proizvodnje.
svinje, produženi tov, prirast, konverzija, doprinos pokrića
nije evidentirano
engleski
Procedures, implementation and justification of the extended pig's fattening
nije evidentirano
pigs, prolonged fattening, daily gain, conversion, gross margin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
29.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb