Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti (CROSBI ID 708480)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; PETRIC, Ivana Vladimira ; VOŠTINIĆ, Dunja ; KUBANOVIĆ, Veronika Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti // Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma. 2015. str. 239-240

Podaci o odgovornosti

STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; PETRIC, Ivana Vladimira ; VOŠTINIĆ, Dunja ; KUBANOVIĆ, Veronika

hrvatski

Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti

FT-IR tehnika (infracrvena spektroskopija s Fourier-ovom transformacijom) služi za brzu analizu vina, bez posebne pripreme uzorka ili korištenja organskih otapala. FT-IR metoda se zasniva na mjerenju količine svjetla u srednjem IR području koju apsorbiraju molekule uzorka koje sadrže kovalentne veze. Metoda je indirektna, podaci se prvo pretvaraju u matematički model (kemometrijska procedura), a onda tumače kao očekivani rezultat. Cilj ovog rada bio je usporediti rezultate hlapive kiselosti dobivene referentnom metodom – RM (izvor: OIV, destilacija vodenom parom i titracija) i FT-IR metodom u uzorcima mirnih vina. Prije mjerenja FT-IR-om uzorci vina su filtrirani radi odstranjivanja čestica onečišćenja i CO2. Rezultat dobiven FT-IR metodom predstavlja prosječnu vrijednost tri ponavljanja. Rezultati dobiveni RM i FT-IR metodama su unakrsno statistički analizirani. Definirani su minimum, maksimum, srednja vrijednost te standardna devijacija. Usporedba rezultata dobivenih RM i FT-IR metodama pokazuje visoku razinu linearnosti za istraživano područje u rasponu od 0, 20 do 0, 86 g L-1 hlapive kiselosti što dokazuje da je prethodna kalibracija sustava dobro provedena. Temeljem dobivenih rezultata dokazano je da je FT-IR metoda primjenjiva u rutinskoj analizi vina zbog sljedećih prednosti: brzina analize, jednostavno rukovanje, niski troškovi održavanja, te stoga što su u metodi primjeni principi zelene kemije.

vino, FT-IR, referentna metoda, hlapiva kiselost

nije evidentirano

engleski

Comparison of the reference and the FT-IR method for determination of volatile acidity

nije evidentirano

wine, FT-IR, reference method, volatile acidity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

239-240.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Podaci o skupu

50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice