Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije (CROSBI ID 708479)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; Vladimira PETRIC, Ivana ; VOŠTINIĆ, Dunja ; Veronika KUBANOVIĆ Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije // Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma. 2016. str. 198-199

Podaci o odgovornosti

STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; Vladimira PETRIC, Ivana ; VOŠTINIĆ, Dunja ; Veronika KUBANOVIĆ

hrvatski

Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije

Suvremena analitička tehnika, infracrvena spektroskopija s Fourierovom transformacijom (FTIR) donosi mnoge prednosti u analiziranju vina: uštedu vremena, jednostavno rukovanje, dobru preciznost i točnost za veliki broj ispitivanih parametara. Kao indirektnu kemometrijsku metodu treba ju oprezno primjenjivati uz kontinuiranu kontrolu kvalitete rezultata i prilagodbu kalibracije zbog poboljšanja točnosti nakon postupka standardizacije. Postupak standardizacije je neophodan jer se njime korigiraju razlike u optici instrumenta, kompenzira zanošenje instrumenta, uklanjaju varijacije u frekvenciji valova i normaliziraju spektralni uvjeti. Poželjno je da instrument bude izvan rutinske upotrebe što kraće vrijeme, pa je cilj ovoga rada bio pokazati kako se kalibracijski model i točnost ispitivanja za parametar ukupne kiselosti može provesti za samo nekoliko dana. Za prilagodbu nagiba i odsječka kalibracijskog pravca, FTIR je kalibriran s 36 uzorka vina poznatih vrijednosti ukupne kiselosti u rasponu od 4, 3 - 8, 6 g/L. Izračunati su deskriptivni statistički parametri, koeficjenti korelacije, te vrijednosti nagiba i odsječaka. Nova kalibracija ukupne kiselosti validirana je usporednom metodom s 41 uzorkom vina. Rezultati dobiveni FTIR metodom uspoređeni su s rezultatima referente metode prema OIV-u za definirano radno područje. Rezultati pokazuju visoku linearnu korelaciju (r = 0, 9935) što potvrđuje opravdanost prilagodbe kalibracije nakon provedene standardizacije.

FTIR spektroskopija, vino, ukupna kiselost, kemometrija

nije evidentirano

engleski

Accuracy improvement of wine total acidity determination by FTIR spectroscopy calibration adjustment

nije evidentirano

FTIR spectroscopy, wine, total acidity, chemometrics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

198-199.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Podaci o skupu

51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma

poster

15.02.2016-18.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija