Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije (CROSBI ID 708479)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; Vladimira PETRIC, Ivana ; VOŠTINIĆ, Dunja ; Veronika KUBANOVIĆ
hrvatski
Poboljšanje točnosti određivanja ukupne kiselosti vina prilagodbom kalibracije FTIR spektroskopije
Suvremena analitička tehnika, infracrvena spektroskopija s Fourierovom transformacijom (FTIR) donosi mnoge prednosti u analiziranju vina: uštedu vremena, jednostavno rukovanje, dobru preciznost i točnost za veliki broj ispitivanih parametara. Kao indirektnu kemometrijsku metodu treba ju oprezno primjenjivati uz kontinuiranu kontrolu kvalitete rezultata i prilagodbu kalibracije zbog poboljšanja točnosti nakon postupka standardizacije. Postupak standardizacije je neophodan jer se njime korigiraju razlike u optici instrumenta, kompenzira zanošenje instrumenta, uklanjaju varijacije u frekvenciji valova i normaliziraju spektralni uvjeti. Poželjno je da instrument bude izvan rutinske upotrebe što kraće vrijeme, pa je cilj ovoga rada bio pokazati kako se kalibracijski model i točnost ispitivanja za parametar ukupne kiselosti može provesti za samo nekoliko dana. Za prilagodbu nagiba i odsječka kalibracijskog pravca, FTIR je kalibriran s 36 uzorka vina poznatih vrijednosti ukupne kiselosti u rasponu od 4, 3 - 8, 6 g/L. Izračunati su deskriptivni statistički parametri, koeficjenti korelacije, te vrijednosti nagiba i odsječaka. Nova kalibracija ukupne kiselosti validirana je usporednom metodom s 41 uzorkom vina. Rezultati dobiveni FTIR metodom uspoređeni su s rezultatima referente metode prema OIV-u za definirano radno područje. Rezultati pokazuju visoku linearnu korelaciju (r = 0, 9935) što potvrđuje opravdanost prilagodbe kalibracije nakon provedene standardizacije.
FTIR spektroskopija, vino, ukupna kiselost, kemometrija
nije evidentirano
engleski
Accuracy improvement of wine total acidity determination by FTIR spectroscopy calibration adjustment
nije evidentirano
FTIR spectroscopy, wine, total acidity, chemometrics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
198-199.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Podaci o skupu
51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma
poster
15.02.2016-18.02.2016
Opatija, Hrvatska