Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina (CROSBI ID 708477)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Majnarić, Franjo ; Petric, Ivana Vladimira ; Šimon, Silvio ; Leder, Renata Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina // Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA. 2017. str. 248-249

Podaci o odgovornosti

Majnarić, Franjo ; Petric, Ivana Vladimira ; Šimon, Silvio ; Leder, Renata

hrvatski

Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina

Senzornom analizom utvrđuje se kakvoća vina, sortna svojstva i sklad pojedinih sastojaka te je sastavni dio postupka za izdavanje Rješenja za stavljanje vina u promet u RH. Budući da kod senzornog ispitivanja čovjek predstavlja mjerni instrument, ova je metoda ispitivanja subjektivna te parametri senzorne procjene moraju biti standardizirani i kontrolirani. Ako je uzorak kod senzornog ocjenjivanja za bilo koje od svojstava (npr. bistroća, intenzitet i kvaliteta mirisa, itd.) ocijenjen negativno uz obrazloženje, automatski se odbacuje bez obzira na ostale ocjene. Poznati su kemijski spojevi, npr. etil acetat, acetaldehid i dr. koji u određenim koncentracijama vinu daju negativna svojstva i prepoznaju se kao mane ili bolesti vina. U području senzornog ocjenjivanja vina nije postojao certifi cirani referentni materijal primjenjiv u radu Komisije za organoleptičko ocjenjivanje vina, te je sukladno zahtjevima norme HRN ISO IC/EN17025 pripremljen interni referentni materijal (IRM). Cilj je rada bio prikazati postupak razvoja IRM-a. Ukoliko se u vino doda odgovarajuća koncentracija spoja, ono će biti prepoznato kao vino s manom. U ovome je radu prikazana primjena IRM-a tijekom 2016. godine, te potvrđivanje pouzdanosti metode senzornog ocjenjivanja vina. Na ovaj se način osigurava kontrola kvalitete rezultata senzornog ispitivanja, a prilikom rada Komisije za organoleptičko ocjenjivanje vina povećava pouzdanost rezultata.

senzorno ocjenjivanje, vino, referentni materijal

nije evidentirano

engleski

The use of reference material in the wine sensory evaluation

nije evidentirano

sensory evaluation, wine, reference material

nije evidentirano

Podaci o prilogu

248-249.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Podaci o skupu

52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice