Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice (CROSBI ID 299448)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Perković, Irena ; Kovačević, Dragan ; Zadravec, Manuela ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Škrivanko, Mario Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice // Veterinarska stanica, 53 (2022), 3; 237-250. doi: 10.46419/vs.53.3.10

Podaci o odgovornosti

Perković, Irena ; Kovačević, Dragan ; Zadravec, Manuela ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Škrivanko, Mario

hrvatski

Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice

Slavonska kobasica je trajna kobasica koje se u seoskim domaćinstvima proizvodi tradicionalnom tehnologijom, pri čemu se tijekom zrenja na površini proizvoda mogu razviti plijesni. Cilj ovog rada bio je identificirati površinske plijesni i utvrditi njihov utjecaj na kvalitetu i sigurnost proizvoda, uključujući pojavnost mikotoksina okratoksina A (OTA) i aflatoksina B1 (AFB1) sa šest proizvodnih lokaliteta na području Slavonije. Pripremljeno je 18 uzoraka Slavonske kobasice analiziranih na kraju proizvodnog procesa, tj. nakon tri mjeseca proizvodnje. Ukupno je identificirano 8 različitih vrsta plijesni, među kojima je dominirao rod Penicillium (88, 89%). Osim 6 Penicillium vrsta, izolirana je po jedna vrste iz rodova Aspergillus (8, 33%) i Mucor (2, 78%). Identificirani su i mogući producenti OTA i AFB1, Penicillium verrucosum i Aspergillus flavus, a određena je samo prisutnost OTA i to u koncentraciji od 5, 10 µg/kg.

plijesni ; mikotoksini ; slavonska kobasica ; PCR

nije evidentirano

engleski

Influence of locality on Slavonian sausage safety and quality

nije evidentirano

moulds ; mycotoxins ; Slavonian sausage ; PCR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53 (3)

2022.

237-250

objavljeno

0350-7149

1849-1170

10.46419/vs.53.3.10

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)

Poveznice
Indeksiranost