Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja (CROSBI ID 444244)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pokas, Dario
Krička, Tajana
hrvatski
Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj starijeg (Rex i Lord) i novijeg sortimenta (Barun i Panonac) ječma na fizikalna svojstva zrna i biomase ječma za potrebe skladištenja. Istraživanje je provedeno na površinama Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Uzorkovanje biomase bilo je provedeno na 1m² u tri ponavljanja za svaku sortu. Istraživanjem je obuhvaćeno (I) brojanje stabljika na 1 m², (II) mjerenje duljine stabljike, klasa i dimenzije zrna, (III) vaganja mase (klasa, slame, zrna, pljeve, masa 1000 zrna), (IV) mjerenje volumena (V)izračun sferičnosti te (VI) određivanje sadržaja vlage u zrnu i biomasi. U rezultatima je prikazano kako novije sorte ječma u prosjeku imaju više biljaka na m² za 40.59 %. Novije sorte imaju veću prosječnu masu klasa, slame i zrna, također imaju veći postotak sferičnosti. Novije sorte imaju nešto veći postotak sferičnosti. U temeljnim parametrima kao što su masa slame i masa zrna vidljivo je kako je noviji sortiment ostvaruje veće prinose na m².
ječam, biomasa, sortiment
nije evidentirano
engleski
Influence of assortment on physical properties of grain and harvest residues of barley for storage
nije evidentirano
barley, biomass, assortment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb