Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja (CROSBI ID 444244)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pokas, Dario Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja / Krička, Tajana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Pokas, Dario

Krička, Tajana

hrvatski

Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj starijeg (Rex i Lord) i novijeg sortimenta (Barun i Panonac) ječma na fizikalna svojstva zrna i biomase ječma za potrebe skladištenja. Istraživanje je provedeno na površinama Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Uzorkovanje biomase bilo je provedeno na 1m² u tri ponavljanja za svaku sortu. Istraživanjem je obuhvaćeno (I) brojanje stabljika na 1 m², (II) mjerenje duljine stabljike, klasa i dimenzije zrna, (III) vaganja mase (klasa, slame, zrna, pljeve, masa 1000 zrna), (IV) mjerenje volumena (V)izračun sferičnosti te (VI) određivanje sadržaja vlage u zrnu i biomasi. U rezultatima je prikazano kako novije sorte ječma u prosjeku imaju više biljaka na m² za 40.59 %. Novije sorte imaju veću prosječnu masu klasa, slame i zrna, također imaju veći postotak sferičnosti. Novije sorte imaju nešto veći postotak sferičnosti. U temeljnim parametrima kao što su masa slame i masa zrna vidljivo je kako je noviji sortiment ostvaruje veće prinose na m².

ječam, biomasa, sortiment

nije evidentirano

engleski

Influence of assortment on physical properties of grain and harvest residues of barley for storage

nije evidentirano

barley, biomass, assortment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)