Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije (CROSBI ID 444197)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rustan, Marija Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije / Krička, Tajana (mentor); Grubor, Mateja (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Rustan, Marija

Krička, Tajana

Grubor, Mateja

hrvatski

Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije

Cilj ovog rada bio je istražiti promjene kvalitativnih svojstava cvjetova forzicije (Forsythia spp.) pod utjecajem različitih temperatura sušenja te odrediti količinu eteričnog ulja. Forzicija je široko rasprostranjena vrsta koja ima žute cvjetove te pripada porodici Oleaceae. U ovom diplomskom radu istraživanje je provedeno na svježim uzorcima forzicije koji su potom sušeni na temperaturama zraka od 40 ˚C, 50 ˚C i 60 ˚C. Dehidracijski postupak omogućuje cvijeću duži rok trajanja. Istraživanjem je utvrđeno da se povišenjem temperature sušenja ubrzavao gubitak vlage iz uzorka, rastao je udio pepela, vrijednost žute boje (b), kao i postotak masti. Zbog dobrog očuvanja boje nakon sušenja cvjetova te zbog utvrđenih mikro i makroelemenata, zaključuje se da se cvjetovi forzicije mogu koristiti kao jestiva dekoracija. Eterično ulje nije dobiveno vodenom destilacijom 353, 05 g svježih cvjetova forzicije.

Forsythia spp., sušenje, eterično ulje, jestivo cvijeće

nije evidentirano

engleski

Finishing the forsythia flower for the purpose of obtaining essential oil and edible decorations

nije evidentirano

Forsythia spp., drying, essential oil, edible flowers

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)