Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije (CROSBI ID 444197)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rustan, Marija
Krička, Tajana
Grubor, Mateja
hrvatski
Dorada cvijeta forzicije u svrhu dobivanja eteričnog ulja i jestive dekoracije
Cilj ovog rada bio je istražiti promjene kvalitativnih svojstava cvjetova forzicije (Forsythia spp.) pod utjecajem različitih temperatura sušenja te odrediti količinu eteričnog ulja. Forzicija je široko rasprostranjena vrsta koja ima žute cvjetove te pripada porodici Oleaceae. U ovom diplomskom radu istraživanje je provedeno na svježim uzorcima forzicije koji su potom sušeni na temperaturama zraka od 40 ˚C, 50 ˚C i 60 ˚C. Dehidracijski postupak omogućuje cvijeću duži rok trajanja. Istraživanjem je utvrđeno da se povišenjem temperature sušenja ubrzavao gubitak vlage iz uzorka, rastao je udio pepela, vrijednost žute boje (b), kao i postotak masti. Zbog dobrog očuvanja boje nakon sušenja cvjetova te zbog utvrđenih mikro i makroelemenata, zaključuje se da se cvjetovi forzicije mogu koristiti kao jestiva dekoracija. Eterično ulje nije dobiveno vodenom destilacijom 353, 05 g svježih cvjetova forzicije.
Forsythia spp., sušenje, eterično ulje, jestivo cvijeće
nije evidentirano
engleski
Finishing the forsythia flower for the purpose of obtaining essential oil and edible decorations
nije evidentirano
Forsythia spp., drying, essential oil, edible flowers
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb