Osjetljivost pupova jabuka na niske temperature (CROSBI ID 444186)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Travnikar, Narcisa
Fruk, Goran
hrvatski
Osjetljivost pupova jabuka na niske temperature
Tolerancija na smrzavanje vrlo je bitno svojstvo za opstanak biljke za vrijeme kritičnih razdoblja. Različite vrste i sorte mogu imati različita oštećenja pri istoj temperaturi i fenološkom stupnju, a to ovisi o prethodnim vremenskim uvjetima i otpornosti na niske temperature prije pojave mraza. Osjetljivost voćaka na niske temperature vezana je uz nasljedne osnove, te kondiciju stabla i fiziološko stanje. Postoji mnogo metoda borbe protiv ozljeda od niskih temperatura. Pasivne metode djeluju preventivno i na dulje vremensko razdoblje, dok su aktivne metode privremene i zahtijevaju rad te se agronomima preporuča korištenje pasivnih metode zaštite koje su im dostupne, s obzirom da one ne zahtijevaju veliki utrošak energije i resursa. Odabir sorata koje kasno cvatu smanjuje rizik štete od kasnih proljetnih mrazova. Također je važan izbor sorti koje su otpornije na niske temperature. Jabuka je jedna je od najzastupljenijih voćnih vrsta u svijetu s više od 6 000 različitih sorata. Određivanje postotka osjetljivosti pupova deset udomaćenih sorata jabuke na niske temperature rezultiralo je slijedećim vrijednostima: 'Škrobotelj' 81, 33%, 'Crveni Boskop' 58%, 'Damasonska reneta' 52%, 'Debela' 28, 67%, 'Herbertova reneta' 78%, 'Lesans kalvil' 56, 67%, 'Sternrenette' 83, 33%, 'Trijerska jabukovača' 52%, 'Wagener' 82% i 'Zuccalmaglio' 38, 67%. Najotpornijim sortama pokazale su se sorte 'Debela' s najnižih 28, 67% i 'Zuccalmaglio' s 38, 67% pozeblih pupova.
jabuka, mraz, pupovi, stare sorte
nije evidentirano
engleski
Susceptibility of apple buds to low temperatures
nije evidentirano
apple, frost, buds, old varieties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb