Sezonska varijabilnost sadržaja flavonoida i fenolnih kiselina vrste Laurus nobilis L. (Lauraceae) s područja Lovrana (CROSBI ID 708127)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurišić Grubešić, Renata ; Čuić, Marija ; Kirchbauer, Matea ; Vuković Rodríguez, Jadranka ; Juričić, Živka ; Srečec, Siniša ; Randić, Marko ; Kremer, Dario
hrvatski
Sezonska varijabilnost sadržaja flavonoida i fenolnih kiselina vrste Laurus nobilis L. (Lauraceae) s područja Lovrana
Lovor (Laurus nobilis L., Lauraceae) raste kao krupni grm ili stablo visine do 15 m koje se često uzgaja u nasadima primorskog područja kao ukrasna i začinska biljka. Uporaba lovora uglavnom se temelji na eteričnom ulju, a s obzirom na sezonsku varijabilnost u produkciji eteričnog ulja, njegova najveća sinteza započinje ranim ljetom i doseže maksimum sredinom ljeta. U svrhu praćenja sezonske varijabilnosti sadržaja polifenolnih tvari tijekom 12 mjeseci, te posljedično praćenja fitoterapijskog potencijala, provedena je kvantitativna analiza ukupnih flavonoida i fenolnih kiselina iz listova lovora s područja Lovrana, sabranih u razdoblju od svibnja 2015. do travnja 2016. godine. Maseni udio ukupnih flavonoida lovora, izraženih kao kvercetin (A425nm), kretao se u rasponu od 0, 23 % (ožujak i travanj) do 0, 71 % (kolovoz). Neobično nizak sadržaj flavonoida određen je za srpanj (0, 46 %), budući da je to period u kojemu se očekuje visok sadržaj polifenolnih tvari. No, uvidom u karte vremenskih prilika u tom razdoblju (Državni hidrometeorološki zavod, DHMZ), uočene su iznadprosječno visoke temperature te oskudne padaline u Lovranu i okolici, što bi moglo dijelom objasniti nizak sadržaj flavonoida izmjeren za srpanj 2015. Sadržaj fenolnih kiselina lovora, izraženih kao ružmarinska kiselina (A505nm), kretao se u rasponu od 1, 62 % (prosinac) do 2, 65 % (kolovoz), odnosno, u rasponu od 2, 96 % (prosinac) do 4, 92 % (kolovoz), kada su izražene kao klorogenska kiselina (A525nm). Neobično visoka vrijednost sadržaja fenolnih kiselina zabilježena je za veljaču 2016. (2, 37 %, odnosno 4, 38 %, izraženo redom kao ružmarinska, odnosno klorogenska kiselina). Uvidom u vremenske uvjete u Lovranu za to razdoblje (DHMZ), uočeno je da su bili vrlo povoljni, tj. temperatura zraka je bila natprosječno visoka za to doba godine, a zabilježena je i velika količina padalina, što bi moglo objasniti visok sadržaj fenolnih kiselina u tom razdoblju. Provedena studija predstavlja doprinos znanstvenom istraživanju lovora i upotpunjuje dosadašnje spoznaje o sadržaju njegovih polifenolnih sastavnica, posebice u pogledu njihove sezonske varijabilnosti, što može pomoći u procjeni fitoterapijskog potencijala vrste Laurus nobilis L.
flavonoidi ; fenolne kiseline ; lovor
nije evidentirano
engleski
Seasonal variability of the flavonoid and phenolic acid contents of Laurus nobilis L. (Lauraceae) from Lovran
nije evidentirano
flavonoids ; phenolic acids ; bay laurel
nije evidentirano
Podaci o prilogu
180-180.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka: 6. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem
Zorc, Branka
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo
978-953-7897-11-6
Podaci o skupu
6. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem: Novo doba farmacije: Spremni za izazove
poster
04.04.2019-07.04.2019
Dubrovnik, Hrvatska