Poremećaji metabolizma mlijeka i zamjenske namirnice - analiza stavova stanovništva grada Šibenika (CROSBI ID 708098)
Prilog sa skupa u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Matulja, Gabrijela ; Gaćina , Nikolina
hrvatski
Poremećaji metabolizma mlijeka i zamjenske namirnice - analiza stavova stanovništva grada Šibenika
Iako je kravlje mlijeko najkompletnija prirodna tekućina i bitan izvor kalcija sve je češća pojava nemogućnosti njegove konzumacije zbog poremećaja u metabolizmu. Poremećaj metabolizma kravljeg mlijeka manifestira se kao intolerancija na laktozu ili alergijska reakcija na kravlje mlijeko ili na proteine kravljeg mlijeka. S obzirom na vrstu poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka razlikuju se zamjenska mlijeka koja su sigurna za konzumaciju. Biljna „mlijeka“ su alternativa za oba poremećaja budući da ne sadrže laktozu ni mliječne proteine. Kozje, ovčje i magareće mlijeko su adekvatna alternativa kod alergije na kravlje mlijeko i alergije na proteine kravljeg mlijeka. U ovom radu prikazani su rezultati ankete provedene na stanovništvu grada Šibenika o vrstama poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka i mogućim zamjenskim namirnicama.
kravlje mlijeko ; poremećaji metabolizma mlijeka ; laktoza ; mliječni proteini ; biljna „mlijeka“
nije evidentirano
engleski
Disorder of milk metabolism and its alternatives - analysis of the attitudes of the population of the city of Šibenik
nije evidentirano
cow’s milk ; disorders of milk metabolism ; lactose ; milk proteins ; alternative herbal milk
nije evidentirano
Podaci o prilogu
284-290.
2021.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku
Filiposki, Oliver ; Metodijeski, Dejan ; Zlatovic, Dragan
Šibenik: Veleučilište u Šibeniku
978-953-7566-46-3
1846-6699
1846-6656
Podaci o skupu
5. međunarodna konferencija "Izazovi današnjice" = 5th International Conference "Challenges of Today" (COT 2021)
predavanje
07.10.2021-09.10.2021
Šibenik, Hrvatska
Povezanost rada
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija