Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja (CROSBI ID 444148)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Shihabi, Mario Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja / Čurik, Ino (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Shihabi, Mario

Čurik, Ino

hrvatski

Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja

Cilj rada je opisati dosadašnja saznanja o nasljeđivanju svojstava mlijeka s obzirom na sposobnosti sirenja. Obratila se pozornost na sposobnost sirenja kao kvantitativnog svojstva, te su opisani geni velikog utjecaja. Svojstva koagulacije mlijeka koja su obuhvaćena u modelu tradicionalnog MCP su: vrijeme koagulacije mlijeka (RCT), vrijeme do čvrstog gruša (CF) od 20 mm (k20, ), i CF 30 minuta nakon dodatka enzima (a30). Zbog velikog broja kasnokoagulirajučih uzoraka produljeno je vrijeme promatranja na 45 i 60 min (a45, a60). Napravljen je informativniji 4- parametarski model CFt = CFP × [1 - e-kCF × (t - RCT)] × [e-kSR × (t - RCT)], u kojem je CFP= potencijalni asimptotski CF u beskonačnom vremenu, kCF= stopa konstante učvršćivanja gruša, te kSR= stopa konstante sinereze gruša, koja modelira krivulju u silaznom području. Čimbenici koji utječu na svojstva mlijeka su: vrsta preživača, pasmina, te polimorfizam gena velikog utjecaja. Također su opisani genetski i ekološki odnosi između CY I REC svojstava s parametrima CFt modela i tradicionalnim MCP. Kroz povijest, u svrhu poboljšanja genetskih karakteristika kod mliječnih životinja, metode kvantitativne genetike temeljile su se na selekciji i statističkoj analizi. Od nedavno su istraživanja fokusirana na identifikaciju major gena odgovornih za varijabilnost kvantitativnih svojstava i detekciju genetskih markera koji se mogu primijeniti u programima selekcije i križanja.

mliječne životinje, proces sirenja, svojstva mlijeka, polimorfizam gena velikog utjecaja, kvantitativna genetika

nije evidentirano

engleski

The importance of quantitative genetics in the process of cheese making

nije evidentirano

dairy animals, cheese making proces, milk traits, polymorphism of genes of great influence, quantitative genetics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

27.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Poljoprivreda (agronomija)