Prehrambene navike studenata tijekom socijalne izolacije za vrijeme pandemije COVID-19 (CROSBI ID 444089)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Serdarušić, Kaja
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
hrvatski
Prehrambene navike studenata tijekom socijalne izolacije za vrijeme pandemije COVID-19
Svjetska zdravstvena organizacija je 11. ožujka 2020. godine proglasila globalnu pandemiju COVID- 19. U cilju smanjenja incidencije i broja žrtava, mnogo država je proglasilo mjere socijalne izolacije kao prvu liniju prevencije širenja zaraze. Novonastale promjene u svakodnevici su neupitno utjecale na prehrambene navike i stil života. U svrhu prikupljanja informacija o prehrambenim navikama formuliran je anketni upitnik sastavljen od 78 pitanja (sociodemograski podaci, stil života i prehrambeno ponašanje). U istraživanju je sudjelovalo 100 studenata. Analize pokazuju kako su osobe u prosjeku provodile više vremena pred ekranom te imali lošiju kvalitetu sna što odgovara otprije poznatim trendovima. Rezultati su pokazali povećanje konzumacije voća i povrća te smanjenje konzumacije alkohola. Značajan broj ispitanika je povećao broj dnevno konzumiranih obroka te je utvrđen viši postotak konzumacije samostalno pripremljenih obroka. Opravdano je zaključiti kako je ciljana populacija ispitanika usvojila konvencionalno zdravije prehrambene navike tijekom boravka u izolaciji.
COVID-19 ; prehrambene navike ; socijalna izolacija ; studenti ; anketa
nije evidentirano
engleski
Eating habits of students during social isolation caused by the COVID-19 pandemic
nije evidentirano
COVID19 ; dietary habits ; lockdown ; college students ; online questionnaire
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
16.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb