Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji (CROSBI ID 444083)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marčec, Kristina Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji / Gajdoš Kljusurić, Jasenka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Marčec, Kristina

Gajdoš Kljusurić, Jasenka

hrvatski

Pregled konceptualnih modela učinka vitamina D u COVID-19 pandemiji

Krajem prosinca 2019. godine otkriven je novi SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje bolest COVID-19. Bolest se brzo proširila po cijelom svijetu te je u ožujku 2020. godine proglašena pandemija COVID- 19 koja traje i danas. Otkriveno je kako kod pacijenata s COVID-19 istovremeno postoji nedostatak vitamina D. Adekvatan status vitamina D povezan je sa jačanjem imunološkog sustava, smanjenjem dužine i težine trajanja bolesti COVID- 19 te boljim ishodom i oporavkom. Nutricionisti savjetuju kako je bitno da se tijekom pandemije konzumira više namirnica koje potencijalno imaju protuupalna i imunomodulacijska svojstva, a prehrana bogata takvim namirnicama je mediteranska prehrana. Posebno je naglasak na namirnicama koje su bogati izvor vitamina D. Kako bi ove znanstvene činjenice prikazali javnosti na jednostavan i razumljiv način te educirali sve dobne skupine ljudi, korišteni su konceptualni modeli. Njihova raznolikost i velika brojnost u tako kratkom vremenu, pokazuje kako su upravo konceptualni modeli važan čimbenik u edukaciji populacije i činjenice da se njima služi kako bi se održavalo zdravlje opće populacije.

COVID-19 ; konceptualni modeli ; mediteranska prehrana ; SARS-CoV-2 ; vitamin D

nije evidentirano

engleski

A review of conceptual models of the effect of vitamin D in the COVID-19 pandemic

nije evidentirano

COVID-19 ; conceptual models ; Mediterranean diet ; SARS-CoV-2 ; vitamin D

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

16.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam

Poveznice