Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te mogućnosti njegove prerade (CROSBI ID 444067)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Natalija
Antunac, Neven
hrvatski
Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te mogućnosti njegove prerade
U ukupnoj svjetskoj proizvodnji mlijeka, mlijeko bivolica nalazi se na drugom mjestu (14, 57 %), odmah iza kravljeg (81, 44 %). Bivolice u proizvodnji mlijeka dobivaju na sve većem značaju u cijelom svijetu, ali zbog gospodarskih razloga (sustavi držanja, proizvodni potencijal) zastupljene su u manjoj mjeri. U usporedbi s kravljim, mlijeko bivolica sadrži više mliječne masti, proteina, kazeina i kalcija što utječe na kraće vrijeme zgrušavanja. Na preradbena svojstva mlijeka bivolica utječu karakterističan kemijski sastav i fizikalno kemijska svojstva mlijeka. Mlijeko bivolica pogodno je za preradu u razne mliječne proizvode, a najpoznatiji proizvod je sir Mozzarella.
bivoli, mlijeko bivolica, Mozzarella
nije evidentirano
engleski
Production, composition and properties of buffalo milk and the possibility of its processing
nije evidentirano
buffalo, buffalo milk, Mozzarella
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb