Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te mogućnosti njegove prerade (CROSBI ID 444067)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovačević, Natalija Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te mogućnosti njegove prerade / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Natalija

Antunac, Neven

hrvatski

Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te mogućnosti njegove prerade

U ukupnoj svjetskoj proizvodnji mlijeka, mlijeko bivolica nalazi se na drugom mjestu (14, 57 %), odmah iza kravljeg (81, 44 %). Bivolice u proizvodnji mlijeka dobivaju na sve većem značaju u cijelom svijetu, ali zbog gospodarskih razloga (sustavi držanja, proizvodni potencijal) zastupljene su u manjoj mjeri. U usporedbi s kravljim, mlijeko bivolica sadrži više mliječne masti, proteina, kazeina i kalcija što utječe na kraće vrijeme zgrušavanja. Na preradbena svojstva mlijeka bivolica utječu karakterističan kemijski sastav i fizikalno kemijska svojstva mlijeka. Mlijeko bivolica pogodno je za preradu u razne mliječne proizvode, a najpoznatiji proizvod je sir Mozzarella.

bivoli, mlijeko bivolica, Mozzarella

nije evidentirano

engleski

Production, composition and properties of buffalo milk and the possibility of its processing

nije evidentirano

buffalo, buffalo milk, Mozzarella

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)