Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i patulinom tijekom skladištenja (CROSBI ID 444017)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vilić, Ružica
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante
hrvatski
Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i patulinom tijekom skladištenja
Tradicionalne sorte jabuka predstavljaju visoko vrijednu sirovinu za prehrambenu industriju. Većina tradicionalnih sorti sadrži visoke količine ukupnih polifenolnih spojeva. Ti spojevi imaju snažan utjecaj na stabilnost kao i na mogućnost dugotrajnijeg očuvanja ploda jabuke. Cilj rada bio je ispitati otpornost tradicionalnih sorti jabuka 'Mašanka', 'Petrovnjača', 'Wagner', 'Kleker' i 'Adamovka' na zarazu s plijesni P. expansum i produkciju patulina. Također, određen je polifenolni profil ispitivanih sorti prije i nakon skladištenja. Rezultati su pokazali kako sorta 'Mašanka' ima najviši sadržaj ukupnih polifenola u svježem uzorku i nakon tri mjeseca skladištenja. Patulin je identificiran i kvantificiran u 'Petrovnjači' (prije skladištenja), 'Mašanka' i 'Wagner' (nakon skladištenja). Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu na otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum, ali i polifenolnom profilu ispitivanih sorti.
jabuke ; tradicionalne sorte ; polifenoli ; patulin ; Penicillium expansum
nije evidentirano
engleski
Resistance of Traditional Croatian Apple Varieties to the Contamination with Penicillium expansum and Patulin During Storage
nije evidentirano
apples ; traditional apple varieties ; polyphenols ; patulin ; Penicillium expansum
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
28.10.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija