Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i patulinom tijekom skladištenja (CROSBI ID 444017)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vilić, Ružica Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i patulinom tijekom skladištenja / Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Vilić, Ružica

Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante

hrvatski

Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i patulinom tijekom skladištenja

Tradicionalne sorte jabuka predstavljaju visoko vrijednu sirovinu za prehrambenu industriju. Većina tradicionalnih sorti sadrži visoke količine ukupnih polifenolnih spojeva. Ti spojevi imaju snažan utjecaj na stabilnost kao i na mogućnost dugotrajnijeg očuvanja ploda jabuke. Cilj rada bio je ispitati otpornost tradicionalnih sorti jabuka 'Mašanka', 'Petrovnjača', 'Wagner', 'Kleker' i 'Adamovka' na zarazu s plijesni P. expansum i produkciju patulina. Također, određen je polifenolni profil ispitivanih sorti prije i nakon skladištenja. Rezultati su pokazali kako sorta 'Mašanka' ima najviši sadržaj ukupnih polifenola u svježem uzorku i nakon tri mjeseca skladištenja. Patulin je identificiran i kvantificiran u 'Petrovnjači' (prije skladištenja), 'Mašanka' i 'Wagner' (nakon skladištenja). Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu na otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum, ali i polifenolnom profilu ispitivanih sorti.

jabuke ; tradicionalne sorte ; polifenoli ; patulin ; Penicillium expansum

nije evidentirano

engleski

Resistance of Traditional Croatian Apple Varieties to the Contamination with Penicillium expansum and Patulin During Storage

nije evidentirano

apples ; traditional apple varieties ; polyphenols ; patulin ; Penicillium expansum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

28.10.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija