Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka (CROSBI ID 444016)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kolaković, Ana Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka / Kovač, Tihomir (mentor); Lončarić, Ante (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Kolaković, Ana

Kovač, Tihomir

Lončarić, Ante

hrvatski

Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka

U ovom radu cilj je bio proučiti strategije smanjenja patulina u jabukama i proizvodima od jabuka. Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene plijesni, kao što su roda Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys koje mogu rasti na različitim namirnicama, ponajviše kontaminiraju voće, žitarice i sir. Glavnim izvorom patulina u ljudskoj prehrani smatraju se sokovi od jabuka. Najčešće navedene i učinkovite metode za kontrolu koncentracije patulina uključuju redovite kontrole i uklanjanje trulih jabuka prije prerade. Isto tako primjena fungicida te kontrola stabala i plodova prije berbe su izrazito bitni u prevenciji nastanka patulina. Metode za postprodukcijsko uklanjanje ili detoksikaciju patulina su mehaničke metode, fizičke, fizičke i kemijske, kemijske, biološke, uporaba fungicida i primjena prirodnih sastojaka.

mikotoksini ; udio patulina ; jabuke ; strategije smanjenja

nije evidentirano

engleski

Patulin Reducing Strategies in Apple Based Products

nije evidentirano

mycotoxins ; patulin concentration ; apples ; reducing strategies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

27.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija