Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka (CROSBI ID 444016)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kolaković, Ana
Kovač, Tihomir
Lončarić, Ante
hrvatski
Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka
U ovom radu cilj je bio proučiti strategije smanjenja patulina u jabukama i proizvodima od jabuka. Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene plijesni, kao što su roda Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys koje mogu rasti na različitim namirnicama, ponajviše kontaminiraju voće, žitarice i sir. Glavnim izvorom patulina u ljudskoj prehrani smatraju se sokovi od jabuka. Najčešće navedene i učinkovite metode za kontrolu koncentracije patulina uključuju redovite kontrole i uklanjanje trulih jabuka prije prerade. Isto tako primjena fungicida te kontrola stabala i plodova prije berbe su izrazito bitni u prevenciji nastanka patulina. Metode za postprodukcijsko uklanjanje ili detoksikaciju patulina su mehaničke metode, fizičke, fizičke i kemijske, kemijske, biološke, uporaba fungicida i primjena prirodnih sastojaka.
mikotoksini ; udio patulina ; jabuke ; strategije smanjenja
nije evidentirano
engleski
Patulin Reducing Strategies in Apple Based Products
nije evidentirano
mycotoxins ; patulin concentration ; apples ; reducing strategies
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
27.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek