"Meso turopoljske svinje" - zaštićena oznaka izvornosti (CROSBI ID 789733)
Druge vrste radova | elaborat/studija
Podaci o odgovornosti
Karolyi, Danijel
hrvatski
"Meso turopoljske svinje" - zaštićena oznaka izvornosti
„Meso turopoljske svinje“ je svježe meso i ostali jestivi dijelovi svinjskog trupa muških kastrata i ženskih životinja autohtone turopoljske pasmine turopoljska svinja, koje su rođene, uzgojene i zaklane u definiranom zemljopisnom području, te su tijekom tova držane u otvorenom ili polu-otvorenom sustavu uzgoja, sukladno uvjetima koje propisuje Specifikacija proizvoda. „Meso turopoljske svinje“ na tržište se stavlja svježe ili zamrznuto kao klaonički obrađene svinjske polovice, dijelovi polovica s kostima (osnovni dijelovi) te kao iskošteno meso bez kosti (komadno ili narezano, u rinfuzi ili zapakirano). Dob svinja pri klanju iznosi najmanje 12 mjeseci. Mogu koristiti samo klaonički obrađeni svinjski trupovi T1 (utovljene svinje) i T2 (utovljene svinje većih završnih masa) kategorije. Minimalna debljina leđne slanine izmjerena iznad m. gluteus medius prema ZP-metodi dvije točke mora iznositi 30 mm. „Meso turopoljske svinje“ je tamnije i crvenije boje, kompaktnije mišićne teksture i sa manje površinskog sekreta nego kod standardno proizvedene svinjetine. Prirođeno, ima veći stupanj nakupljanja masnog tkiva, posebice u potkožnom dijelu te između mišića. Ohlađeno masno tkivo je čvrsto, sjajno-bijele boje. Termički obrađeno meso je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otopljene masnoće mesa.
Turopoljska svinja, meso, oznake kvalitete hrane, specifikacija proizvoda
nije evidentirano
engleski
"Meso turopoljske svinje" - Protected designation of origin
nije evidentirano
Turopolje pig, meat, food quality labels, product specification
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Republika Hrvatska Ministarstvo poljoprivrede
2021.
nije evidentirano
objavljeno