Kvantifikacija utjecaja sezonskog faktora na cijene paprike rog,krastavca i kornišona (CROSBI ID 707735)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Juračak, Josip ; Purić, Marija
hrvatski
Kvantifikacija utjecaja sezonskog faktora na cijene paprike rog,krastavca i kornišona
Zbog velikih sezonskih promjena u ponudi, cijene paprike i krastavaca mijenjaju se tijekom godine. U ovom radu provedena je analiza sezonskih promjena cijena paprike rog, krastavca salatnog i kornišona na mjesečnim serijama za razdoblje 2014. - 2019. Primjenom metode odnosa prema pomičnim prosjecima procijenili smo indekse sezonosti. Ocjene sezonskog utjecaja dobivene ovom metodom usporedili smo s rezultatima regresijske metode. Cijene paprike rog su više za 45 %, a krastavca salatnog za 52 % u ožujku zbog sezonskog faktora. Cijene krastavca najniže su u kolovozu, a paprike rog u rujnu, i to za 44 %. Kornišon je na tržištu od svibnja do listopada, a utjecaj sezone na cijene je -14 % do +23 %. Vrlo male razlike u rezultatima dobivenim različitim metodama daju prednost primjeni jednostavnijih metoda u praksi.
sezonalnost, pomični prosjeci, regresijski model, cijene povrća, prihodi
nije evidentirano
engleski
Quantifying the effect of seasonal factor on bullhorn pepper, cucumber and gherkin
nije evidentirano
seasonality, moving averages, regression model, vegetable prices, revenues
nije evidentirano
Podaci o prilogu
214-218.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska