Toplinska svojstva betona s košticama voća (CROSBI ID 443927)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovač, Denis
Netinger Grubeša, Ivanka; Krstić, Hrvoje
hrvatski
Toplinska svojstva betona s košticama voća
Iz godine u godinu proizvode se sve veće količine betona, što štetno djeluje na okoliš zbog korištenja tradicionalnih komponenti betona koji uzrokuju stakleničke plinove. Zbog toga se moralo naći rješenje u alternativnim materijalima koji će biti jeftiniji, trajniji i ekološki održiviji, a kojih imamo posvuda. Alternativni materijali mogu se pronaći u raznim područjima naših života, no u ovom radu prednost su dobili materijali koji su prirodni i mogu se naći u poljoprivredi, a dolaze kao agro otpad. Kako bi smanjili deponije s agro otpadom, mnoge zemlje počele su umjesto tradicionalnih agregata, koristiti upravo otpad iz raznih voća kao djelomična ili cjelovita zamjena za agregate kakve danas poznajemo. U ovom radu cilj ispitivanja bio je ispitati toplinska svojstva betona u kojem je uobičajeno korišteni agregat zamijenjen s košticama voća. Rezultati pokazuju da koštice voća mogu pozitivno utjecati na toplinsku provodljivost betona kod kojih je dio agregata zamijenjen košticama voća.
beton; tradicionalni agregati; koštice voća; toplinska provodljivost
nije evidentirano
engleski
Thermal properties of concrete with stone fruit
nije evidentirano
concrete; traditional aggregates; fruit stones; thermal conductivity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
81
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Osijek