Toplinska svojstva betona s košticama voća (CROSBI ID 443927)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovač, Denis
Netinger Grubeša, Ivanka ; Krstić, Hrvoje
hrvatski
Toplinska svojstva betona s košticama voća
Iz godine u godinu proizvode se sve veće količine betona, što štetno djeluje na okoliš zbog korištenja tradicionalnih komponenti betona koji uzrokuju stakleničke plinove. Zbog toga se moralo naći rješenje u alternativnim materijalima koji će biti jeftiniji, trajniji i ekološki održiviji, a kojih imamo posvuda. Alternativni materijali mogu se pronaći u raznim područjima naših života, no u ovom radu prednost su dobili materijali koji su prirodni i mogu se naći u poljoprivredi, a dolaze kao agro otpad. Kako bi smanjili deponije s agro otpadom, mnoge zemlje počele su umjesto tradicionalnih agregata, koristiti upravo otpad iz raznih voća kao djelomična ili cjelovita zamjena za agregate kakve danas poznajemo. U ovom radu cilj ispitivanja bio je ispitati toplinska svojstva betona u kojem je uobičajeno korišteni agregat zamijenjen s košticama voća. Rezultati pokazuju da koštice voća mogu pozitivno utjecati na toplinsku provodljivost betona kod kojih je dio agregata zamijenjen košticama voća.
beton, tradicionalni agregati, koštice voća, toplinska provodljivost
nije evidentirano
engleski
Thermal properties of concrete with stone fruit
nije evidentirano
concrete, traditional aggregates, fruit stones, thermal conductivity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
81
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Osijek